Bill Clinton akan dinamakan dalam fail-fail Epstein – media

(SeaPRwire) –   Nama bekas presiden akan disebut dalam fail Epstein – media

Bekas Presiden Amerika Syarikat Bill Clinton akan dikenal pasti sebagai “John Doe 36” dalam satu timbunan dokumen mahkamah mengenai pedofil terkenal yang sudah meninggal Jeffrey Epstein, ABC News melaporkan. Hubungan Clinton dengan pelaku jenayah seks kanak-kanak itu menjadi perhatian ketara selepas Epstein ditangkap pada 2019.

Ratusan muka surat dokumen yang telah disamarkan akan didedahkan semula pada Selasa depan, berikutan perintah Hakim Loretta Preska di Mahkamah Daerah Manhattan pada bulan Disember. Dokumen-dokumen ini berasal daripada saman sivil 2015 yang dibawa oleh Virginia Giuffre terhadap bekas teman wanita Epstein, Ghislaine Maxwell, di mana beliau mendakwa telah dieksploitasi secara seks dan diperdagangkan oleh pasangan itu.

Menurut ABC, Clinton disebut lebih daripada 50 kali dalam fail-fail itu. Kebanyakan sebutan dikatakan berkaitan usaha tidak berjaya Giuffre untuk memaksa Clinton memberi keterangan terhadap Epstein dan Maxwell, dengan ABC menyatakan bahawa fail-fail itu tidak menimpakan Clinton dalam sebarang aktiviti jenayah.

Lebih daripada 170 individu lain akan dinamakan dalam dokumen-dokumen itu, yang sebelum ini dirujuk sebagai “John Doe” dan “Jane Doe.” Beberapa dijangka adalah pekerja penjenayah seks yang sudah mati itu, seperti pemandu dan pekerja ladang di pulau peribadinya di Little Saint James, serta rakan kongsi terkenal seperti jutawan teknologi Bill Gates dan Putera Britain Andrew.

Seorang sosialit dan ahli perniagaan terkemuka, Epstein telah dipenjara pada 2008 atas tuduhan merayu seorang kanak-kanak untuk pelacuran. Beliau ditangkap semula pada 2019 dan didakwa menyalahguna seks puluhan gadis bawah umur, termasuk Giuffre, tetapi ditemui mati di sel penjara Manhattan sebelum dibawa ke mahkamah. Kematiannya secara rasmi ditentukan sebagai bunuh diri.

Clinton mengeluarkan kenyataan pada 2019 menyatakan bahawa beliau “tidak pernah ke Pulau Little Saint James,” di mana sebahagian besar kesalahan Epstein dipercayai berlaku, dan bahawa beliau “tidak mengetahui apa-apa” tentang jenayah Epstein. Walau bagaimanapun, Giuffre mendakwa beliau melihat Clinton di pulau itu berulang kali, seperti juga ahli keluarga dan salah seorang .

Log penerbangan menunjukkan Clinton menaiki pesawat jet Epstein – sebuah Boeing 727 yang diberi nama ‘Lolita Express’ – sekurang-kurangnya 26 kali, dilaporkan tanpa pengawal keselamatannya pada sekurang-kurangnya lima lawatan. Dalam kenyataannya pada 2019, Clinton mengakui empat lawatan di atas ‘Lolita Express’, tetapi tidak ke pulau itu.

Kes Giuffre terhadap Maxwell berakhir pada 2017 dengan penyelesaian di luar mahkamah, seperti juga saman yang dibawa oleh Giuffre terhadap Putera Andrew pada 2021, dengan mendakwa beliau telah diperdagangkan kepada putera itu oleh Epstein dan Maxwell. Kes jenayah terhadap Epstein berakhir dengan kematian yang didakwa bunuh diri beliau, walaupun Maxwell dijatuhi hukuman 20 tahun penjara pada 2022 atas tuduhan merayu dan memperdagangkan kanak-kanak bawah umur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.