Israel memerlukan ‘tahun’ untuk memecahkan terowong bawah tanah Gaza – NYT

(SeaPRwire) –   Tentera Darat Israel mendakwa Hamas telah menggali di bawah sekolah, hospital dan masjid

Tentera Israel telah “terkejut” dengan saiz dan kualiti terowong yang telah dibina oleh Hamas di bawah Gaza, menurut satu artikel diterbitkan dalam New York Times pada hari Selasa.

Rangkaian terowong asalnya dianggarkan termasuk 250 batu (400 km) laluan bawah tanah dan bunker. Israel Defense Forces (IDF) kemudian menyemak anggaran ini kepada 350-450 batu (560-725 km) atau lebih.

Dua pegawai, yang berbual dengan syarat anonimiti, berkata terdapat hampir 5,700 lubang terpisah yang membawa ke terowong di bawah Gaza. Tiada angka boleh disahkan secara bebas, bagaimanapun.

Ia mungkin mengambil “tahun” untuk menonaktifkan terowong, kata seorang pegawai Israel kepada Times. Mereka perlu dipetakan, diperiksa untuk tawanan Israel, dan “diubah menjadi tidak boleh diperbaiki,” katanya, mengakui usaha terkini untuk memusnahkan terowong dengan melimpahkan air laut “gagal.”

Menurut pegawai lain, Israel menggunakan model “segitiga” untuk mengesan terowong, yang menganggap mereka akan dijumpai di bawah mana-mana hospital, sekolah atau masjid di Gaza.

Tentera Israel telah menundukan “skala dan kepentingan” terowong kepada Hamas, yang Times gambarkan sebagai “kegagalan perisikan.”

IDF tidak mendedahkan bilangan askar yang terbunuh dan cedera dalam peperangan terowong. Secara rasmi, hampir 190 askar terbunuh dan 240 atau lebih cedera teruk dalam pertempuran sejak permulaan kempen darat di Gaza.

Seorang askar, yang berbual dengan Times dengan syarat anonimiti, berkata bahawa beliau telah mengambil bahagian dalam memusnahkan kira-kira 50 terowong di Beit Hanoun, di timur laut Gaza. Semuanya dilengkapi dengan bom dan bahan letupan lain, dipasang untuk diaktifkan secara jarak jauh.

Kumpulan militan Hamas, yang mengekalkan kawalan de facto ke atas Gaza, menyerang penempatan Israel berhampiran pada 7 Oktober, mengakibatkan kematian kira-kira 1,200 orang Israel. Seramai 240 lagi diambil ke dalam enklaf Palestin sebagai tawanan. Israel membalas dengan mengisytiharkan perang terhadap Hamas dan melancarkan serangan udara dan artileri ke atas Gaza, diikuti tentera darat pada November.

Hampir 24,000 orang Palestin terbunuh dan 60,000 lagi cedera dalam 100 hari pertama pertempuran, menurut kementerian kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.