Adagene Kemukakan Keputusan Perantaraan yang Menguatkan Profil Terbaik-dalam-Kelas Masked anti-CTLA-4 SAFEbody® ADG126 (muzastotug) dalam Kombinasi dengan Pembrolizumab dalam Kanser Kolorektal Metastatik Mikrosatelit-stabil (MSS)

(SeaPRwire) –   – Data dari tranche pertama pesakit MSS CRC yang dirawat dengan ADG126 10 mg/kg setiap tiga minggu (Q3W) dalam ekspansi dos menunjukkan manfaat klinikal termasuk respon yang disahkan pada dos yang lebih tinggi, lebih kerap dan ulangan dari terapi anti-CTLA-4 –

– Analisis kemandirian awal pesakit ADG126 10 mg/kg menunjukkan median progression-free survival (PFS) tujuh bulan yang terbaik dalam kelasnya bagi pesakit tanpa metastasis hati dan peritoneum –

– Data dari pesakit tambahan pada regimen dos 10 mg/kg Q3W dijangka sepanjang 2024 –

SAN DIEGO dan SUZHOU, China, 16 Januari 2024 — Adagene Inc. (“Adagene”) (Nasdaq: ADAG), syarikat yang mentransformasikan penemuan dan pembangunan terapi berasaskan antibodi baru, hari ini mengumumkan data dari persembahan mereka di Persidangan Karsinoma Gastrointestinal (GI) Amerika Syarikat (ASCO) 2024, yang berlangsung 18-20 Januari di San Francisco.

“Indeks terapeutik yang ditutupi untuk ADG126 membolehkan kami menggunakan dos yang lebih tinggi dan lebih kerap untuk rawatan anti-CTLA-4 yang berkesan berbanding pilihan hari ini,” kata Daneng Li, MD dan Profesor Bersekutu Jabatan Onkologi Perubatan & Penyelidikan Terapeutik di Pusat Kanser Komprehensif City of Hope. “Data menjanjikan ini menyokong penilaian lanjut terhadap antibodi anti-CTLA-4 potensi terbaik dalam kelasnya, ADG126, dalam kombinasi dengan pembrolizumab untuk pesakit MSS CRC, termasuk melawan kesan baru pada hati bagi pesakit awalnya tanpa metastasis hati yang dikesan. Kami juga melihat peluang besar untuk membantu pesakit dalam jenis tumor lain di mana terdapat keperluan yang signifikan untuk rawatan anti-CTLA-4 yang selamat dan berkuasa.”

Titik penting dari (kadar pemotongan data 30 November 2023) termasuk:

 • Keputusan dari kohort dos peningkatan dan ekspansi dos ADG126 dalam kombinasi dengan rawatan anti-PD-1 KEYTRUDA® (pembrolizumab) Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, USA (200 mg/Q3W) menunjukkan profil keselamatan terbaik dalam kelasnya untuk ADG126 pada dos dari 6 mg/kg hingga 10 mg/kg bagi pesakit lanjut stadium/metastatik yang dirawat berulang kali (N=46):
  • Kesan sampingan bergantung pada dos yang terhad yang diamati.
  • Kesan sampingan Grad 3 berlaku pada 5/46 pesakit (10.8%), tanpa Kesan sampingan Grad 4 atau 5 dan kadar penghentian 6.5% (3/46).
 • Dalam peningkatan dos merentasi jenis tumor, dua respon separa yang disahkan (PRs) diamati antara tiga pesakit yang dirawat dengan ADG126 10 mg/kg Q3W, yang melancarkan kohort ekspansi pada regimen dos ini. Salah seorang pesakit menghidap kanser serviks yang tidak memberi respon kepada PD-1 dan yang lain menghidap kanser endometrium. Kedua-dua PR yang disahkan berterusan selepas lebih 55 minggu (lebih 14 siklus) rawatan.
 • Dalam ekspansi dos pesakit MSS CRC, 12 pesakit yang boleh dinilai tanpa metastasis hati dirawat pada dos aktif dan berkuasa 10 mg/kg Q3W:
  • Dua PR yang disahkan diamati dalam sembilan pesakit ini tanpa peritonium dan metastasis hati, menghasilkan kadar respon keseluruhan 22% dalam subset ini.
  • Tujuh pesakit tambahan dari sembilan ini mengalami kestabilan penyakit (SD) untuk kadar kawalan penyakit keseluruhan 100% (2 PR dan 7 SD).
  • Pemerhatian aktiviti klinikal ini melancarkan fasa 2 lanjutan reka bentuk Simon 2-peringkat untuk tahap dos ini, yang sedang berjalan dengan data dijangka sepanjang 2024.
 • Dalam analisis PFS awal bagi pesakit MSS CRC bebas metastasis hati dan peritonium, median PFS tujuh bulan diamati bagi mereka yang dirawat dengan ADG126 10 mg/kg pada dua frekuensi dos disatukan [setiap tiga minggu (n=9) dan setiap enam minggu (n=6)]. Aktiviti klinikal yang berterusan bagi ADG126 dalam kombinasi dengan pembrolizumab akan terus dinilai apabila kohort pesakit lebih besar boleh dinilai pada tahap dos 10 mg/kg Q3W.

Memberi komen mengenai keputusan, Heinz Josef-Lenz, MD, FACP, Pengarah Penyelidikan dan Pemimpin Sains Pemindahan di Pusat Kanser USC Norris (NCCC) berkata, “Saya percaya CTLA-4 adalah sebahagian penting dari imunoterapi berkesan untuk MSS CRC, tetapi pakar kesihatan telah dibatasi oleh cabaran keselamatan dari pilihan generasi pertama. Profil klinikal ADG126 dalam kombinasi dengan pembrolizumab menyediakan peluang besar untuk pesakit MSS CRC yang sebaliknya mempunyai pilihan imunoterapi terhad.”

Butiran Pembentangan Poster ASCO-GI

Tajuk:

 • Tarikh: Sabtu, 20 Januari
 • Masa: 6.30 pagi – 7.55 pagi Masa Pasifik
 • Lokasi Tapak: Moscone West
 • Nombor Abstrak: 127
 • Papan Poster: H12

Selaras dengan polisi embargo ASCO-GI, data ini dikeluarkan hari ini bersamaan dengan penerbitan abstrak.

KEYTRUDA® ialah tanda dagangan berdaftar Merck Sharp & Dohme LLC, anak syarikat Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, USA.

Mengenai Adagene

Adagene Inc. (Nasdaq: ADAG) ialah syarikat bioteknologi berasaskan platform yang komited untuk mentransformasikan penemuan dan pembangunan imunoterapi berasaskan antibodi baru untuk kanser. Adagene menggabungkan biologi komputasi dan kecerdasan buatan untuk mereka antibodi baru yang menangani keperluan pesakit yang belum terpenuhi. Dengan dikuasai platform Dynamic Precision Library (DPL) yang terdiri daripada teknologi NEObodyTM, SAFEbody®, dan POWERbodyTM, portfolio yang sangat berbeza Adagene menampilkan program imunoterapi baru yang menjadi keunggulan sains. Adagene telah mengukuhkan kolaborasi strategik dengan rakan global terkemuka yang memanfaatkan teknologinya dalam pelbagai pendekatan di hadapan sains.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: . Ikuti Adagene di , dan .

SAFEbody® ialah tanda dagangan berdaftar di Amerika Syarikat, China, Australia, Jepun, Singapura, dan Kesatuan Eropah.

Kenyataan Selamat

Kenyataan pers ini mengandungi pernyataan prospektif, termasuk pernyataan mengenai hasil klinikal tertentu ADG126, implikasi berpotensi data klinikal untuk pesakit, dan kemajuan Adagene, dan aktiviti praklinikal, pembangunan klinikal, tahap peraturan, dan komersialisasi calon produknya yang dijangka. Keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam pernyataan prospektif disebabkan pelbagai faktor penting termasuk tetapi tidak terhad kepada keupayaan Adagene untuk menunjukkan keselamatan dan kesan ubat calonnya; keputusan klinikal bagi ubat calonnya, yang mungkin tidak menyokong pembangunan lanjut atau kelulusan peraturan; kandungan dan masa keputusan yang dibuat oleh pihak berkuasa peraturan yang berkenaan mengenai kelulusan peraturan ubat calon Adagene; keupayaan Adagene untuk mencapai kejayaan komersial bagi ubat calonnya, jika diluluskan; keupayaan Adagene untuk memperoleh dan mengekalkan perlindungan harta intelek bagi teknologi dan ubatnya; bergantung pada pihak ketiga untuk menjalankan pembangunan ubat, pengeluaran dan perkhidmatan lain; sejarah operasi terhad Adagene dan keupayaan Adagene untuk memperoleh pembiayaan tambahan bagi operasi dan menyempurnakan pembangunan dan komersialisasi ubat calonnya; keupayaan Adagene untuk menandatangani perjanjian kolaborasi tambahan di luar rakan kongsi strategik dan kolaborasi sedia ada, dan impak wabak COVID-19 ke atas pembangunan klinikal, komersial dan operasi lain Adagene, selain risiko yang lebih sepenuhnya dibincangkan dalam bahagian “Faktor Risiko” dalam penyataan Adagene dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Semua pernyataan prospektif adalah berdasarkan maklumat yang sedia ada kepada Adagene pada masa ini, dan Adagene tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini atau meninjau semula secara awam mana-mana pernyataan prospektif, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau lain-lain, kecuali yang mungkin diperlukan oleh undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGAN MEDIA & INVESTOR:
Ami Knoefler
Adagene
650-739-9952
ir@adagene.com