Israel dilarang daripada kejohanan hoki ais

(SeaPRwire) –   Keputusan itu dikecam Israel sebagai “diskriminatif” dan akan didengar di Mahkamah Timbang Tara Sukan

Persekutuan Hoki Ais Antarabangsa (IIHF) telah mengesahkan bahawa pasukan Israel tidak dibenarkan bersaing dalam kejohanan dunia tahun ini kerana kebimbangan “keselamatan dan keselamatan”.

Dalam kenyataan Rabu, badan pengawal sukan antarabangsa itu berkata ia mengambil langkah “buat sementara waktu” berdasarkan penilaian risiko sebelum acara itu, yang dijadualkan berlangsung lebih kemudian tahun ini. Ia menambah bahawa persekutuan itu mempunyai “tanggungjawab jagaan” untuk mengutamakan kebajikan semua pasukan, termasuk Israel. IIHF tidak menyebut perang Israel-Hamas dalam ulasannya.

Dalam kenyataan susulan yang dikeluarkan pada Jumaat, IIHF menjelaskan keputusannya, dengan berkata ia “bukanlah sanksi terhadap Persekutuan Hoki Israel dan tidak menjejaskan status Persekutuan Hoki Israel sebagai ahli penuh berstatus baik dengan IIHF.”

Badan pengawal juga berkata bahawa ia berharap dapat menyambut semula pasukan Israel ke pertandingan antarabangsa “secepat mungkin”, tetapi kebimbangan “keselamatan dan keselamatan” telah memerlukan tindakan itu. IIHF tidak menjelaskan sebarang isu keselamatan khusus yang ditemui dalam penilaian risikonya.

Kenyataan IIHF tidak menyatakan jika mana-mana pasukan lain menentang kemungkinan kehadiran Israel di kejohanan dunia tetapi berkata keputusan itu dibuat “selepas perbincangan dengan negara-negara peserta.”

Sebagai tindak balas, Persatuan Hoki Ais Israel berkata ia akan merayu keputusan IIHF ke Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS). Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh kedutaan Israel di Perancis berkata bahawa keputusan “diskriminatif” itu adalah “langkah serius yang tidak memenuhi sebarang piawaian sukan antarabangsa dan berada dalam pertentangan yang lengkap dengan nilai-nilai Olimpik.”

Pengerusi Jawatankuasa Olimpik Israel, Yael Arad, menambah bahawa larangan Israel adalah keputusan “yang menetapkan precedent dan berbahaya.”

Pasukan lelaki Israel, berkedudukan 33 di dunia, sepatutnya bersaing dalam Kumpulan A divisyen kedua dalam kejohanan dua peringkat menentang Australia dan Emirat Arab Bersatu di Serbia pada bulan April. Pasukannya juga dijadualkan bermain di Estonia pada Mac menentang Bosnia dan Herzegovina serta Indonesia.

IIHF juga menggantung pasukan kebangsaan dan kelab dari Rusia dan Belarus selepas meletusnya konflik di Ukraine. Ia memanjangkan larangan pada Mac 2023 untuk memasukkan musim 2023-24, dengan berkata bahawa “ia belum selamat untuk memasukkan semula” pasukan dari kedua-dua negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.