Israel cuba ‘perubahan asas’ ke sempadan Lubnan – Netanyahu

(SeaPRwire) –   PM Benjamin Netanyahu memberitahu utusan AS bahawa negaranya lebih ‘berazam’ dan ‘berani’ daripada sebelumnya

Israel berkomitmen untuk menuntut “perubahan asas” kepada situasi keselamatan di sempadan utara dengan Lubnan kerana ia bertujuan untuk mengurangkan serangan daripada kumpulan militan Hezbollah yang disokong Iran, PM Benjamin Netanyahu memberitahu utusan AS pada Khamis.

Ketegangan antara Israel dan Lubnan meningkat sejak serangan lintas sempadan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, kerana kumpulan militan Hezbollah terus melancarkan serangkaian serangan ke atas wilayah Israel. Hezbollah, seperti Hamas, dianggap sebagai pertubuhan pengganas oleh Israel.

Dalam perjumpaan dengan Utusan Khas Presiden AS Amos Hochstein di Tel Aviv pada Khamis, Netanyahu berkata bahawa langkah-langkah keselamatan perlu diperkukuhkan di utara Israel supaya kira-kira 100,000 penduduk yang dipindahkan dapat “kembali ke rumah mereka dan hidup dengan selamat dan aman.”

“Kami tidak akan berhenti sehingga matlamat ini dicapai, sama ada secara diplomasi, yang lebih disukai Israel, atau dengan cara lain,” tambah pemimpin Israel itu, mengikut Times of Israel. Netanyahu tidak memberikan butiran mengenai sifat rancangan tersebut.

Beliau juga memberitahu Hochstein, mengikut laman web tersebut, bahawa “berikutan serangan pembunuhan 7 Oktober, Israel lebih berazam, berani, dan bersatu daripada sebelumnya.” Hochstein telah dihantar ke rantau ini oleh Presiden AS Joe Biden dalam usaha untuk mengurangkan ketegangan antara Israel dan Hezbollah.

Satu mesej yang dimuatnaik ke akaun X (dahulunya Twitter) Netanyahu pada Khamis berikutan perjumpaannya dengan Hochstein menekankan bahawa Israel “berkomitmen untuk membawa perubahan asas di sempadannya dengan Lubnan.”

Selain pengeboman darat dan udara di Gaza, yang telah membunuh kira-kira 22,000 orang Palestin sehingga kini, Israel juga telah mengerahkan tentera ke sempadannya dengan Lubnan kerana ia berusaha untuk mencegah kemungkinan serangan balas Hezbollah yang serupa dengan serangan lintas sempadan Hamas pada Oktober.

Pada awal minggu ini, timbalan ketua Hamas yang berpengaruh, Saleh al-Arouri, terbunuh dalam serangan drone di ibu negara Lubnan, Beirut. Walaupun Israel, yang jarang memberi komen mengenai operasi tentera, tidak mengaku bertanggungjawab atas letupan itu, pemimpin Hezbollah Hasan Nasrallah telah bersumpah membalas dendam terhadap jirannya di selatan.

“Kami tidak takut perang,” kata Nasrallah minggu ini dalam ucapan disiarkan di televisyen, sambil menambah bahawa “tidak ada sekatan, tidak ada peraturan” untuk tindak balas Hezbollah.

Sehingga kini, Hezbollah telah mengelakkan eskalasi besar-besaran di sempadan, dengan menyatakan tindakan mereka bertujuan untuk mengikat pasukan IDF untuk mencegah pengerahan mereka ke Gaza.

Serangan yang membunuh al-Arouri merupakan yang pertama di Beirut berikutan beberapa bulan pertukaran tembakan. Sehingga itu, pertembungan terhad terhad ke kawasan di sekitar sempadan selatan Lubnan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.