Biden tidak mampu menerangkan ‘penghujung’ untuk sokongan Ukraine – DeSantis

(SeaPRwire) –   Gabenor Florida percaya tindakan dasar luar Biden telah menggalakkan lawan untuk ‘bertindak’

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden tidak dapat menjelaskan “keputusan akhir” pentadbirannya dalam Ukraine di tengah sokongan berterusan Washington untuk Kiev, Gabenor Florida dan calon presiden Republikan Ron DeSantis telah mendakwa.

Di bawah presiden Biden, Amerika Syarikat telah menjadi pembekal bantuan ketenteraan dan ekonomi terkemuka kepada Ukraine sejak bermulanya serangan Rusia hampir dua tahun lalu – menyumbangkan kira-kira $44.2 bilion dalam bantuan keselamatan kepada Kiev sejak Februari 2022, mengikut laporan oleh Kongres Penyelidikan (CRS) yang dikeluarkan minggu ini.

Ukraine juga telah menerima bantuan kewangan dan kemanusiaan, membawa jumlah keseluruhan melepasi $75 bilion.

Tetapi di tengah tanda sokongan Republikan yang merosot terhadap pendekatan cek kosong Washington terhadap pakej bantuan Kiev, DeSantis berkata di satu majlis CNN di Iowa pada Khamis bahawa pentadbiran Biden tidak dapat menunjukkan kesimpulan logik terhadap perbelanjaan kewangannya.

“Biden tidak dapat memberitahu kami apa keputusan akhirnya,” kata DeSantis kepada Kaitlan Collins dari CNN, disampingkan di pentas perdebatan oleh saingan GOP Nikki Haley. “Beliau tidak akan menjelaskannya,” katanya, tambah bahawa “kelemahan” dasar luar Amerika Syarikat dalam dekad kebelakangan ini adalah “terlibat dalam konflik di mana kami tidak mempunyai konsep jelas tentang apa yang cuba dicapai.”

Selanjutnya, DeSantis berkata bahawa unsur-unsur lain tindakan dasar luar Biden, seperti penarikan Amerika Syarikat dari Afghanistan pada Ogos 2021 secara tergesa-gesa, menggalakkan lawan Washington “untuk mula bertindak.”

Apabila ditekan oleh Collins mengenai apa “keputusan akhir” beliau untuk konflik di Ukraine mungkin kelihatan, DeSantis berkata bahawa beliau akan mengatur situasi “di mana Rusia berada dalam kotak, dan anda tidak mempunyai peperangan meletus di Eropah.”

Beliau menambah tentang konflik itu: “Saya fikir Eropah harus menyediakan senjata [kepada Ukraine].”

Berkenaan apa yang lebih sesuai untuk penggunaan dana persekutuan, DeSantis berkata bahawa sempadan selatan Amerika Syarikat harus ditadbir terlebih dahulu sebelum berkomitmen kepada isu-isu luar negeri – seringan slogan politik kanan Amerika.
Beliau juga berkata bahawa Washington perlu menunjukkan “kuasa keras yang mencukupi” untuk memastikan China tidak “menyerang Taiwan.”

Menurut laman sesawang pengundian FiveThirtyEight pada Jumaat, DeSantis berada di tempat kedua di kalangan calon presiden Republikan pada 12.1% – jauh di belakang bekas Presiden Donald Trump, yang mempunyai purata pengundian 61.8%. Haley berada di tempat ketiga dengan 11.2%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.