Israel bersiap sedia bagi serangan Iran

(SeaPRwire) –   Tehran telah bersumpah membalas dendam untuk serangan maut ke atas konsulatnya di Damascus

Tentera Israel membatalkan semua cuti dan mula menyamar isyarat satelit pada Khamis, yang telah dianggap secara meluas sebagai persiapan untuk membalas dendam Iran yang mungkin kerana membunuh pegawai Iran di Syria.

Dua orang jeneral Pasukan Quds Kor Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC), Mohammad Reza Zahedi dan Mohammad Hadi Haji Rahimi, antara tujuh pegawai yang terbunuh dalam serangan ke atas konsulat Iran di Damascus.

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei mengatakan bahawa Israel akan “menerima tamparan di muka,” manakala duta Iran ke Syria menjanjikan tindak balas dengan “saiz dan kekejaman yang sama.”

Penduduk kawasan pusat Israel pada Khamis mula melaporkan gangguan sistem penentuan kedudukan global (GPS) dalam Google Maps dan aplikasi penghantaran popular. Beberapa penduduk Tel Aviv mengatakan peta menunjukkan mereka berada di Beirut, Lubnan. Jurucakap Pertahanan Israel (IDF), Laksamana Daniel Hagari, kemudian mengesahkan tentera sedang di belakang ini.

“Kami secara proaktif mengaktifkan gangguan GPS, yang mutlak perlu,” kata Hagari dalam kenyataan.

IDF juga mengumumkan penangguhan semua cuti untuk unit tempur, “mengikut penilaian situasi.”

“IDF sedang berperang dan isu penempatan pasukan ditinjau semula secara berterusan mengikut keperluan,” kata tentera.

Israel tidak secara rasmi mengulas serangan udara Isnin, yang menargetkan misi diplomatik Iran apabila beberapa negara – termasuk Rusia – mengutuknya sebagai pelanggaran serius konvensyen antarabangsa. Menteri Pertahanan Yoav Gallant hampir mengakui tanggungjawab pada Rabu, apabila beliau berkata Israel “menyerang musuh kami di seluruh Timur Tengah.”

Menurut Gallant, IDF “meningkatkan kesediaan” terhadap semua ancaman. Skenario yang dibincangkan media Israel berjangkauan dari serangan drone dan roket dari Lubnan, Iraq, Syria dan Yemen ke serangan peluru berpandu balistik dari Iran itu sendiri.

Israel menuduh Iran menyokong Hamas, kumpulan militan Palestin berpangkalan di Gaza yang Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berjanji akan memusnahkan selepas serbuan 7 Oktober yang mengorbankan nyawa lebih 1,200 orang Israel. Sejak itu, lebih 33,000 orang Palestin terbunuh dalam pencerobohan Israel dan kebanyakan Gaza dirobohkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.