Israel akan menyerang Hamas ‘dengan penuh kekuatan’ selepas gencatan senjata berakhir – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri berkata beliau akan menangguhkan pemulihan permusuhan selama satu hari tambahan untuk setiap sepuluh tebusan yang dibebaskan

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah menunjukkan bahawa Israel bersedia untuk memanjangkan gencatan senjata semasa dengan Hamas tetapi memberi amaran bahawa Jerusalem Barat akan mengambil semula serangan selepas ia berakhir. Sementara itu, kumpulan bersenjata Palestin juga menyokong idea memanjangkan gencatan senjata empat hari.

Dalam kenyataan video yang dikeluarkan pada Ahad, Netanyahu berkata beliau telah membincangkan dengan Presiden AS Joe Biden pembebasan tebusan yang dipegang di Gaza – satu titik penting dalam persetujuan baru-baru ini dengan Hamas.

Beliau menyatakan bahawa Israel telah membawa pulang kumpulan tebusan lain dari enklaf Palestin. “Saya tersentuh hingga ke dalam hati saya, seluruh negara, apabila kami melihat keluarga disatukan semula,” kata perdana menteri.

Netanyahu mengulangi bahawa Israel bersedia untuk memanjangkan gencatan senjata dengan Hamas, yang dijadualkan berakhir pada malam Isnin, dengan syarat untuk setiap hari tambahan lull, Hamas membebaskan sepuluh tebusan lagi.

“Pada masa yang sama, saya juga memberitahu Presiden Biden bahawa pada akhir garis panduan, kami akan merealisasikan matlamat kami dengan penuh kekuatan: Memansuhkan Hamas, memastikan bahawa Gaza tidak akan kembali kepada apa yang ia adalah, dan – tentu sahaja – membebaskan semua tebusan kami,” beliau menambah.

Hamas menawan beberapa 240 tebusan, termasuk banyak warga asing, selepas melancarkan serangan kejutan ke atas Israel pada 7 Oktober. Perbincangan Qatari yang intensif membawa kepada persetujuan minggu lepas di mana Hamas bersetuju untuk melepaskan 50 tebusan yang dipegang di Gaza dalam pertukaran untuk 150 orang Palestin secara berperingkat. Gencatan senjata juga membenarkan ratusan lori yang dimuatkan dengan bantuan kemanusiaan mengalir ke enklaf yang terkepung.

Setakat ini, 39 tebusan Israel dan 117 tahanan Palestin telah ditukar. Selain itu, lebih dua puluh orang yang ditangkap oleh militan Palestin dibebaskan sebagai sebahagian daripada perjanjian berasingan.

Dalam kenyataan pada Ahad, Hamas berkata bahawa ia sedang mengusahakan untuk memanjangkan gencatan senjata “melalui usaha serius untuk meningkatkan bilangan mereka yang dibebaskan dari penjara.” Sumber berhampiran kumpulan itu memberitahu AFP bahawa Hamas bersedia untuk memanjangkan gencatan senjata selama “dua hingga empat hari.”

“Perlawanan percaya ia mungkin untuk memastikan pembebasan 20 hingga 40 tahanan Israel,” pegawai itu menekankan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)