Israel akan menyelaras tindak balas terhadap serangan Iran dengan sekutu-sekutunya – NYT

(SeaPRwire) –   Tehran telah memberi amaran kepada Jerusalem Barat terhadap pembalasan, menjanjikan tindak balas yang “lebih meluas”

Israel berniat untuk berkoordinasi tindak balasnya terhadap serangan drone dan peluru berpandu Iran yang baru-baru ini besar-besaran dengan sekutunya, New York Times melaporkan pada Ahad, dengan mengutip sumber.

Walau bagaimanapun, pegawai Israel tanpa nama tidak menyatakan bila dan dengan siapa Israel akan mengadakan perbincangan tersebut.

Pada masa yang sama, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah berbual melalui telefon dengan Presiden AS Joe Biden. Menurut Rumah Putih, pemimpin AS itu mengesahkan “komitmen besi Amerika Syarikat terhadap keselamatan Israel” dan memuji “keupayaan luar biasa negara itu untuk mempertahankan dan menewaskan serangan tanpa sebelumnya.”

Biden juga berkata bahawa beliau akan berbincang dengan pemimpin Kumpulan Tujuh “untuk menyelaraskan tindak balas diplomatik bersatu terhadap serangan berani Iran,” dengan menambah bahawa AS akan terus berhubung rapat dengan pemimpin Israel. Beberapa negara Barat telah mengutuk kuat Tehran atas serangannya.

Pada masa yang sama, Axios melaporkan pegawai AS menyatakan Biden memberitahu Netanyahu bahawa Washington tidak akan menyokong tindak balas tit-for-tat Israel kerana kebimbangan ia boleh memicu perang serantau sepenuhnya. The Times of Israel melaporkan bahawa Jerusalem Barat belum memutuskan bagaimana dan sama ada ia patut bertindak balas terhadap serangan itu.

Sementara itu, Iran mengumumkan berakhirnya operasi itu, dengan menyatakan ia bertujuan sebagai “hukuman” untuk apa yang Tehran percaya ialah serangan Israel ke atas konsulatnya di Damascus awal bulan ini, yang membunuh beberapa pegawai tentera Iran kanan.

Walau bagaimanapun, Iran memberi amaran kepada Israel bahawa sebarang langkah balasan akan dihadapi dengan tindak balas yang “lebih meluas”.

Serangan akhir minggu itu melibatkan lebih 300 peluru berpandu dan drone Iran, menurut pegawai Israel, yang mendakwa 99% projektil itu ditangkis. Pada masa yang sama, Iran telah menilai serangan itu lebih berjaya daripada dijangka, dengan mendakwa telah memusnahkan dua kemudahan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.