Israel akan berjuang dengan ‘kuku’ – Netanyahu menentang ultimatum AS

(SeaPRwire) –   Janji Perdana Menteri Israel akan berjuang dengan ‘kuku jari’ – Netanyahu menentang ultimatum AS

Israel akan teruskan kempen tentera terhadap Hamas di Gaza walaupun sekutu tidak bersetuju, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah berkata. Kata-katanya datang tidak lama selepas Presiden AS Joe Biden memberi amaran kepada kepimpinan Israel bahawa operasi besar-besaran di bandar Rafah bermakna penghentian bekalan peralatan pertahanan utama.

Bandar di selatan Gaza adalah pusat penduduk terakhir besar yang masih belum di bawah kawalan Israel. Ratusan ribu orang Palestin yang dipindahkan dalaman telah mencari perlindungan di sana dalam bulan-bulan kebelakangan ini, dengan anggaran menyatakan populasi semasa melebihi satu juta. Sewaktu operasi tentera Israel berterusan, pergerakan konvoi kemanusiaan membawa makanan dan ubat-ubatan dilaporkan terganggu dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Pada awal minggu ini, tentera dan kereta kebal Israel memasuki kawasan timur Rafah dalam apa yang digambarkan Israel sebagai operasi “terhad”, selepas pejuang terbang membombard bandar itu.

Berucap pada Khamis, Perdana Menteri Netanyahu berkata: “Jika kita perlu berdiri bersendirian, kita akan berdiri bersendirian. Jika perlu, kita akan berjuang dengan kuku jari kita. Tetapi kita mempunyai lebih daripada kuku jari.” Beliau menegaskan bahawa pada 1948 Israel mendapat kemerdekaan walaupun dengan “larangan senjata.”

Pada hari yang sama, jurucakap Pertahanan Israel (IDF) Daniel Hagari menyatakan bahawa tentera “mempunyai senjata untuk misi yang dirancang, dan untuk misi di Rafah juga.”

Dalam temubual dengan CNN pada Rabu, Presiden AS Joe Biden memberi amaran: “Jika mereka masuk ke Rafah, saya tidak akan membekalkan senjata yang digunakan secara sejarah untuk menangani Rafah, untuk menangani bandar-bandar – yang menangani masalah itu.”

Beliau menegaskan bahawa tentera Israel tidak “masuk ke pusat-pusat penduduk.” Beliau juga mengesahkan semula komitmen Washington untuk mempertahankan Israel, dengan berkata bahawa AS akan “terus memastikan Israel selamat dari segi Iron Dome dan keupayaannya untuk bertindak balas terhadap serangan yang datang dari Timur Tengah baru-baru ini.”

Pada Rabu, Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin memberitahu ahli Kongres bahawa Washington telah meletakkan bekalan senjata ke Israel dalam pegangan minggu lepas, seperti yang dikutip oleh Financial Times. Akhbar itu mendakwa bahawa AS belum membuat keputusan muktamad mengenai senjata walaupun.

Pengiriman yang ditangguhkan didakwa termasuk beribu-ribu bom 2,000 paun dan 500 paun.

Menurut FT, AS tidak pernah mengambil tindakan sekatan penghantaran sejak permulaan konflik di Gaza pada Oktober tahun lepas, dengan lebih 100 penghantaran senjata diluluskan setakat ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.