Islamis mengadakan perhimpunan untuk “Khilafah” Jerman di Hamburg

(SeaPRwire) –   Lebih 1,000 perhimpunan menyertai acara yang dianjurkan oleh ahli kumpulan “ekstremis yang ditubuhkan”, polis telah berkata

Perhimpunan besar-besaran “terhadap Islamophobia” telah diadakan di bandar utara Jerman Hamburg pada Sabtu. Menurut pihak berkuasa Jerman, acara itu dianjurkan oleh seseorang yang berkaitan dengan kumpulan “ekstremis yang ditubuhkan.”

Kira-kira 1,100 perhimpunan mengambil bahagian dalam perhimpunan itu, menurut data polis yang dikutip oleh agensi berita dpa dan diterbitkan oleh pihak berkuasa bandar di laman web rasmi mereka. Foto dan video yang muncul di media sosial menunjukkan kerumunan besar menduduki kawasan yang besar sepanjang Jalan Steindamm di pusat bandar.

Peserta dilihat memegang papan tanda dan poster bertulis, “Jerman = diktator nilai” dan “Khilafah adalah penyelesaian.” Beberapa slogan pro-Palestin seperti “Palestin telah menang perang maklumat,” boleh dilihat pada papan tanda dan bendera juga. Para perhimpunan juga berulang kali menjerit “Allahu Akbar” apabila diminta oleh pemuka di pelbagai kesempatan sepanjang acara.

Menurut penganjur yang dikutip oleh media Jerman, perhimpunan itu dianjurkan untuk memprotes apa yang mereka panggil dasar Islamophobia dan kempen disinformasi media yang dikatakan terhadap Muslim di Jerman. Pemuka menuduh ahli politik dan wartawan “kebohongan murah” dan “laporan pengecut” di tengah konflik berterusan antara Israel dan kumpulan militan Hamas berpangkalan di Gaza.

Orang di media sosial juga mendakwa bahawa pemuka menyeru supaya khalifah Islam ditubuhkan di Jerman. Beberapa video yang diterbitkan di rangkaian sosial menunjukkan salah seorang pemuka memuji khalifah sebagai “sistem yang … memberi keselamatan” sambil menyatakan bahawa ia “dibenci” dan “didemonisasi” di Jerman. Kerumunan boleh dilihat menjawab kenyataan-kenyataan itu dengan jeritan “Allahu Akbar”.

Penganjur perhimpunan dikenal pasti oleh akhbar Hamburger Morgenpost sebagai Joe Adade Boateng, 25, warganegara Jerman dan seorang “imam” yang menyebarkan apa yang diterangkan akhbar itu sebagai “propaganda Islamis” di media sosial, termasuk TikTok.

Menurut laporan media, lelaki itu juga ahli kumpulan “Muslim Interaktiv” – sebuah pertubuhan yang secara rasmi ditetapkan oleh perkhidmatan keselamatan dalam negeri Jerman (BfV) sebagai kumpulan “ekstremis yang ditubuhkan.”

Status tersebut tidak membawa kepada larangan automatik di Jerman tetapi membenarkan pegawai keselamatan menyasarkan ahli kumpulan dengan semua alat perisikan yang tersedia, termasuk pengawasan rahsia, perisik sulit, dan penyadapan telefon.

Polis Jerman berkata mereka telah mengerahkan pasukan besar ke acara itu, yang berakhir “dengan aman” tanpa kejadian. Tiada kehadiran polis besar-besaran boleh dilihat dalam video yang dimuat naik ke media sosial, walaupun begitu.

Kumpulan itu juga mengadakan perhimpunan tanpa pengumuman pada Oktober tahun lalu, yang berakhir dengan pergaduhan dengan polis. Para perhimpunan melemparkan botol dan batu kepada pegawai pada masa itu, mencederakan tiga orang. Tindakan undang-undang kemudiannya dimulakan terhadap 20 rusuh.

Pada Februari 2023, “Muslim Interaktiv” juga mengadakan protes terhadap pembakaran al-Quran di Sweden, yang dihadiri oleh 3,500 orang, menurut media.

Perkembangan itu mencetuskan kebimbangan di kalangan sesetengah ahli politik. Kazim Abaci, jurucakap dasar penghijrahan untuk faksi Demokratik Sosial di parlimen Hamburg, menyeru perhimpunan Islamis dibenarkan berarak bebas melalui jalan-jalan bandar “tidak dapat diterima.” Menurut Hamburger Morgenpost, Herbert Reul, Menteri Dalam Negeri negeri jiran Jerman North Rhine-Westphalia, juga telah meminta larangan “Muslim Interaktiv” “untuk waktu yang lama.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.