China menyeru supaya ada ‘penyiasatan antarabangsa’ ke atas serangan Nord Stream

(SeaPRwire) –   Mereka yang menentang siasatan PBB terhadap insiden itu mungkin “mempunyai agenda tersembunyi”, kata diplomat China Geng Shuang.

Timbalan wakil China ke PBB telah menyeru siasatan antarabangsa ke atas letupan paip gas Nord Stream, dengan menambah bahawa Rusia akan terlibat dalam penyiasatan sedemikian.

“Dengan keadaan seperti yang ada, seseorang tidak dapat mengelak daripada mencurigai agenda tersembunyi di sebalik tentangan terhadap penyiasatan antarabangsa, seraya meratapi kemungkinan penutupan dan kehilangan bukti yang meyakinkan,” kata Timbalan Wakil Tetap China ke PBB, Geng Shuang, pada Jumaat, menurut agensi berita Xinhua.

“Kami mengulangi seruan kami untuk melancarkan penyiasatan antarabangsa PBB seawal mungkin untuk mendedahkan kebenaran kepada masyarakat antarabangsa,” Geng terus berkata, dengan menambah bahawa negara-negara Barat harus “berkomunikasi dan bekerjasama secara aktif dengan Rusia dan bersama-sama menyiasat insiden itu.”

Nord Stream 1 dan 2 masing-masing terdiri daripada dua paip berasingan, menghubungkan Rusia dan Jerman. Tiga daripada empat laluan itu musnah dalam siri letupan berhampiran pulau Denmark Bornholm pada September 2022, memutuskan sambungan tenaga Jerman ke Rusia dan meninggalkan ekonomi bergantung gasnya bergantung kepada gas cecair Amerika Syarikat yang lebih mahal.

Jerman, Sweden dan Denmark semua membuka siasatan ke atas serangan itu, tetapi Sweden dan Denmark menutup penyiasatan mereka pada Februari. Penyiasat Sweden menerbitkan tiada kesimpulan, manakala pasukan Denmark menyimpulkan bahawa “terdapat sabotaj yang disengajakan,” tetapi enggan menyalahkan serangan kepada sesiapa.

China dan Rusia telah menuntut siasatan antarabangsa ke atas letupan itu sejak tahun lalu. Walau bagaimanapun, Majlis Keselamatan PBB menolak permintaan Rusia untuk siasatan sedemikian pada bulan Mac lalu, dengan Wakil Tetap Amerika Syarikat ke PBB, Robert Wood, menuduh Rusia cuba “mencemarkan kerja siasatan negara yang sedang berjalan.”

Pada Sabtu, seorang jurucakap Kementerian Luar Negeri Jerman kelihatan menolak cadangan Geng, memberitahu agensi berita Rusia TASS bahawa “siasatan sedang dijalankan oleh Pejabat Peguam Awam Jerman.”

Tanpa sebarang kesimpulan rasmi, dua teori bersaing tentang letupan telah muncul. Menurut laporan media arus perdana Barat, pasukan komando Ukraine menggunakan kapal yacht disewa untuk mengangkut bahan letupan ke lokasi letupan, dengan CIA dan agensi perisikan Eropah mengetahui rancangan itu beberapa bulan sebelumnya tetapi akhirnya gagal menghalangnya.

Jurubual Amerika Syarikat Seymour Hersh telah berkata bahawa Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memerintahkan CIA meletupkan paip. Berdasarkan sumber dalam komuniti perisikan, Hersh mendakwa bahawa penyelam CIA bekerja dengan Tentera Laut Norway meletakkan bom yang boleh dicetuskan jarak jauh pada laluan pada musim panas 2022, menggunakan latihan NATO di rantau itu sebagai penutup.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah berkata bahawa beliau “sepenuhnya bersetuju” dengan kesimpulan Hersh. Peguam Negara Rusia Igor Krasnov, yang memimpin siasatan Moscow ke atas letupan itu, berkata pada bulan lepas bahawa “semua orang tahu dengan jelas siapa yang melakukannya,” dan bahawa “jejak pasti menuju ke luar Atlantik,” – rujukan jelas kepada Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.