Importasi senjatanya Eropah berganda saat konflik Ukraina

(SeaPRwire) –   Kiev sahaja meningkatkan pembelian senjatanya lebih daripada 6,600% dalam lima tahun terakhir, laporan baru mendapati

Negara-negara Eropah hampir menggandakan import senjata mereka dalam lima tahun terakhir, dengan konflik di Ukraine menjadi faktor utama di sebalik peningkatan itu, menurut data baru dari Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI).

Benua itu mengimport 94% lebih banyak senjata antara 2019 dan 2023 berbanding antara 2014 dan 2018, menurut laporan SIPRI yang diterbitkan pada Isnin. Hampir setiap kuasa besar Barat Eropah meningkatkan pembelian senjata dalam tempoh ini, dengan Perancis meningkatkan importnya sebanyak 112%, Jerman 188%, dan UK 41%, menunjukkan data itu.

Walau bagaimanapun, Ukraine meningkatkan importnya sebanyak 6,633%, menjadi pengimport senjata terbesar di Eropah dan pengimport senjata keempat terbesar di dunia, di belakang India, Arab Saudi, dan Qatar.

Secara keseluruhannya, negara-negara Eropah secara dramatik meningkatkan perbelanjaan pertahanan mereka berikutan konflik di Ukraine, kedua-duanya untuk membiayai pemindahan senjata ke Kiev dan untuk mempersenjatai tentera mereka sendiri. Ahli-ahli EU meningkatkan perbelanjaan tentera mereka kepada rekod $261 bilion pada 2022, dengan enam negara ahli melaksanakan kenaikan lebih 10% pada 2021.

Walau bagaimanapun, EU telah menghadapi kesukaran untuk menghasilkan cukup senjata dan peluru untuk mengekalkan stok mereka sendiri dan untuk memenuhi permintaan Ukraine, terutamanya untuk peluru meriam 155mm. Daripada satu juta peluru yang dijanjikan kepada Kiev sebelum Mac, kurang daripada sepertiga dilaksanakan, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky melaporkan pada bulan lepas. Brussels menafikan angka beliau.

Dengan industri mereka sendiri ketinggalan, negara-negara Eropah telah berpaling kepada pembekal asing, terutamanya AS. Antara 2019-2023, 55% import senjata Eropah datang dari AS, dengan baki datang dari Asia, Timur Tengah, dan negara-negara Eropah lain. Secara keseluruhannya, AS meningkatkan bahagian ekspor senjata globalnya dari 34% kepada 42% semasa tempoh yang dikaji, menjual senjata kepada 107 negara.

Walaupun mempersenjatai Ukraine telah menyusahkan kapasiti pengeluaran Eropah, dua negara – Perancis dan Itali – berjaya meningkatkan ekspor senjata mereka sejak 2019, dengan pelanggan di India dan Timur Tengah membawa peningkatan ini. Paris meningkatkan ekspornya sebanyak 47% antara 2014-2018 dan 2019-2023, mengatasi Rusia sebagai pengeksport senjata kedua terbesar di dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.