Poland desak agar negara anggota NATO tingkatkan belanja militer

(SeaPRwire) –   Presiden Andrzej Duda telah mencadangkan bahawa blok tentera Barat harus menaikkan garis panduan perbelanjaannya sekurang-kurangnya 3% KDNK

Presiden Poland, Andrzej Duda telah mendedahkan sasaran utama untuk lawatannya minggu ini ke Washington: meyakinkan pemimpin AS untuk menyokong keperluan perbelanjaan yang lebih tinggi untuk negara-negara NATO bagi membantu menakutkan Rusia.

Berucap pada Isnin di mesyuarat , Duda mencadangkan negara-negara anggota NATO harus dipaksa untuk menghabiskan sekurang-kurangnya 3% KDNK mereka untuk pertahanan – naik daripada garis panduan semasa 2%. Beliau berkata beliau akan membuat kesimpulan itu kepada presiden AS apabila beliau dan Perdana Menteri Poland, Donald Tusk bertemu dengan Joe Biden pada Selasa.

“Harus ada tindak balas tegas dan berani terhadap keganasan Rusia,” kata Duda. “Tindak balas itu akan meningkatkan potensi tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara.” Beliau menambah bahawa di luar menaikkan had minimum perbelanjaan untuk negara-negara anggota, NATO harus membuat ambang lebih wajib, pada tahap “di bawah mana ia benar-benar tidak disarankan untuk pergi.”

Duda membuat komen ketika beliau dan Tusk sedang bersedia untuk membuat lawatan ke AS yang dirancang untuk menandakan ulang tahun ke-25 Poland menyertai NATO. “Jika kita mendakwa kita mengukuhkan pertahanan kita supaya tiada seorangpun berani menyerang NATO, maka kita mesti tambah satu perkara: Tiada seorangpun akan berani menyerang negara yang mampu mempertahankan diri mereka, yang bersedia, dan yang akan bangun mempertahankan sempadan mereka.”

Warsaw merancang untuk menggandakan saiz tentera mereka menjelang 2035 berikutan konflik Rusia-Ukraine. Negara itu meningkatkan perbelanjaan pertahanannya tahun ini ke lebih 4% KDNK-nya, atau 137 bilion zloty ($35 bilion), kerana kebimbangan terhadap apa yang Duda panggil “bahaya yang muncul di seberang sempadan timur kami.”

Garis panduan perbelanjaan NATO telah menjadi kontroversi dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana kebanyakan ahlinya gagal memenuhi had minimum 2%. Baru-baru ini hanya tiga negara NATO yang memenuhi sasaran. Bekas Presiden AS, Donald Trump berulang kali mengkritik sekutu NATO Washington kerana gagal menghabiskan dengan secukupnya untuk pertahanan mereka sendiri. Beliau bahkan mencadangkan di satu rali kempen presiden bulan lepas bahawa AS tidak perlu melindungi negara-negara NATO yang gagal menghabiskan belanjawan pertahanan mereka.

Jens Stoltenberg, setiausaha agung NATO, mendakwa 18 ahli daripada 32 negara bersekutu akan menghabiskan sekurang-kurangnya 2% KDNK mereka untuk pertahanan tahun ini. Duda berkata beliau merancang untuk membincangkan cadangan untuk had perbelanjaan minimum 3% dengan Stoltenberg dan semua sekutu Poland.

Presiden Poland juga berbangga bahawa tentera negaranya berjuang bersama-sama AS dan rakan-rakan NATO yang lain di Iraq, Afghanistan dan lokasi lain – “di mana sahaja perlu untuk mempertahankan dunia bebas.” Beliau menambah, “Hari ini kami berdiri bahu ke bahu dengan sekutu kami menyokong Ukraine dalam perjuangannya menentang keganasan Rusia, tetapi kami juga bertindak dengan bertanggungjawab sendiri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.