Hong Kong mengkritik UK atas dakwaan ‘pengintip’

(SeaPRwire) –   Sebuah mahkamah di London telah menghadap tiga orang dengan tuduhan membantu perkhidmatan perisikan asing tidak dinamakan

Pegawai-pegawai di Hong Kong dan China telah kuat menafikan dakwaan mengintip di Britain selepas sebuah mahkamah di London menghadap tiga lelaki dengan tuduhan membantu perkhidmatan perisikan asing pada Isnin.

Berucap kepada wartawan pada Selasa, Ketua Eksekutif Hong Kong John Lee mengutuk tuduhan dan meminta pihak berkuasa British untuk memberikan maklumat penuh tentang penangkapan.

“Sebarang cubaan untuk membuat dakwaan tidak berasas terhadap kerajaan Hong Kong tidak dapat diterima,” kata Lee dalam sidang akhbar berjadual, seperti yang dikutip oleh Bloomberg.

Lee juga menyeru layanan adil untuk salah seorang suspek yang bekerja untuk pejabat perdagangan Hong Kong di London.

Defendan, Bill Yuen Chung-biu, ialah pengurus pejabat Hong Kong Economic and Trade Office di London. Suspek lain ialah Peter Wai, warganegara ganda British dan Cina, yang merupakan pegawai Border Force UK, dan Matthew Trickett, penyiasat persendirian dan bekas komando Marin Diraja.

Mereka telah didakwa membantu perkhidmatan perisikan asing antara Disember 2023 dan Mei 2024 dengan “bersetuju untuk menjalankan pengumpulan maklumat, pengawasan dan tindakan penipuan” di Britain, lapor Reuters, merujuk kepada tuduhan dibawa ke mahkamah. Suspek berhadapan hukuman maksimum 14 tahun untuk setiap tuduhan.

Hong Kong ialah wilayah pentadbiran khas China dan bekas jajahan British. Kedutaan China di UK juga mengeluarkan kenyataan pada Isnin mengutuk apa yang digambarkan sebagai “penciptaan fitnah dan tuduhan tidak berasas UK” terhadap Hong Kong.

“UK telah menganjurkan siri tuduhan terhadap China, termasuk yang mengenai ‘pengintip China’ dan serangan siber,” kenyataan itu berkata, dengan mengatakan tuduhan itu “tidak berasas dan fitnah.” China juga menyeru UK untuk “berhenti menyebarkan teori ancaman ‘China’ dan mengakhiri ‘manipulasi politik'” terhadap negara itu.

Bulan lepas, dua warganegara British didakwa mengintip untuk China dan melanggar Akta Rahsia Rasmi. Menurut polis, Christopher Cash, bekas penyelidik parlimen, dan Christopher Berry, guru, “memperoleh, mengumpul, merekod, menerbitkan, atau berkomunikasi” maklumat yang ditentukan sama ada, atau berpotensi, “secara langsung atau tidak langsung, berguna kepada musuh.”

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden juga berulang kali menuduh China melakukan serangan siber dan jenayah siber yang disokong negara. Pertubuhan Perisikan Lima Mata yang terdiri daripada Australia, Kanada, New Zealand, UK, dan AS sebelum ini menuduh Beijing mencuri harta intelek dan menggunakan kecerdasan buatan untuk mengintip dan menyerang negara-negara dalam kumpulan itu.

Hong Kong mengendalikan 14 pejabat ekonomi dan perdagangan di seluruh dunia. Matlamatnya adalah untuk memajukan kepentingan ekonomi bandar dan mempromosikan pelaburan asing di Hong Kong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.