Hanya satu kuasa boleh menghentikan serangan Israel ke atas Rafah – tetapi ia gagal bertindak

(SeaPRwire) –   Kegagalan rundingan gencatan senjata dan kematian orang awam adalah akibat diplomasi Amerika Syarikat yang lemah dan tidak pasti

Israel telah mengancam untuk menyerang penuh bandar Rafah di Gaza selama berbulan-bulan, dengan kerajaan Amerika Syarikat memberi amaran terlewat terhadap langkah itu dan meminta gencatan senjata. Walau bagaimanapun, pentadbiran Biden secara konsisten telah berubah-ubah pendirian dan enggan mengambil langkah serius untuk menekan Israel agar mencapai persetujuan.

Pada 6 Mei, Hamas secara terbuka bahawa ia telah menerima cadangan gencatan senjata, memicu sambutan di seluruh Gaza. Kegembiraan itu tidak berpanjangan, kerana kerajaan Israel untuk menerima persetujuan dan menjanjikan sebaliknya untuk melancarkan operasi darat di bandar paling selatan Gaza, Rafah, walaupun dengan bantahan kerajaan Amerika Syarikat.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahkan berkata bahawa “hari selepas adalah hari selepas Hamas. Semua Hamas,” yang bermakna tiada persetujuan gencatan senjata yang akan diterimanya.

Walaupun tentera Israel antara Gaza dan Mesir, selain membunuh puluhan orang awam selepas membomb di seluruh Rafah, Israel mengumumkan bahawa delegasi telah dihantar ke Kaherah untuk “meneliti” semua kemungkinan mencapai gencatan senjata. Seperti yang kemudian terbukti, cadangan gencatan senjata yang diterima Hamas hampir sama dengan satu yang dirangka oleh CIA dan perisikan Israel, dan dipuji oleh Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken sebagai “menjanjikan”.

Sementara itu, di bandar-bandar seperti Haifa dan Tel Aviv, penunjuk perasa Israel – diketuai oleh keluarga tahanan yang dipegang di Gaza – telah turun ke jalan untuk mendesak kerajaan mereka menerima syarat gencatan senjata, yang termasuk pembebasan semua tahanan Israel. Bertembung dengan polis dan menggelar kerajaan Netanyahu pembohong, mereka jika tahanan mereka tidak dibebaskan.

Tindak balas Amerika Syarikat pada hari seterusnya adalah untuk menipu wartawan dengan memberitahu mereka bahawa seluruh dunia salah dan bahawa Hamas tidak menerima sebarang cadangan gencatan senjata. Tidak lama selepas itu, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden akan duduk untuk dan menyatakan bahawa beliau tidak akan membekalkan senjata serangan kepada Israel untuk digunakan dalam “penyerbuan besar-besaran” Rafah. Yang ditolaknya bagaimanapun adalah mendefinisikan apa yang dimaksudkan dengan penyerbuan besar-besaran – dan di mana garis merahnya.

Pendekatan yang tidak jelas ini datang selepas tentera Israel melanggar syarat-syarat Perjanjian Camp David 1979, yang menormalisasikan hubungan antara Mesir dan Israel, dengan menyerang apa yang dikenali sebagai Koridor Filadelfi di selatan Gaza. Bukan sahaja tentera darat Israel menghantar Briged Givati mereka, yang menerbitkan video mereka menginjak-injak laluan sempadan untuk bersenang-senang, tetapi mereka juga menutup laluan bantuan penting kepada penduduk awam Gaza, yang berada dalam keadaan .

Pendekatan Amerika Syarikat yang lemah dan bingung

Kerajaan Israel telah mengancam untuk menyerang Rafah sejak awal tahun ini, dengan Benjamin Netanyahu berulang kali menegaskan, sejak awal Februari, bahawa Israel akan “mengambil tindakan” jika tidak ada penyerbuan. Ia merupakan langkah yang tidak hanya AS kata akan bermakna kekalahan secara tentera, tetapi lebih penting lagi, mengancam nyawa lebih satu juta orang awam, kebanyakan mereka tidak mempunyai tempat lain untuk pergi.

Pada awal Mac, Biden memberi ucapan , di mana beliau berulang kali bertentangan dengan dirinya sendiri ketika menangani isu penyerbuan Israel ke atas Rafah.

Walaupun mendakwa memasuki Rafah adalah “garis merah“, beliau kemudian berkata bahawa “tiada garis merah [di mana] saya akan memotong semua senjata… tetapi ada garis merah jika dia melanggarnya“, sebelum nampaknya hilang fokus.

Perubahan tiba-tiba dalam pendirian para penggubal dasar di Washington tidak terhad kepada temu bual Biden dengan MSNBC. Pada awal Februari, AS berkata ia akan menentang penyerbuan Rafah, memanggilnya “bencana kemanusiaan“, di mana perdana menteri Israel menanggapinya bahawa beliau sedang mempersiapkan pasukannya untuk menyerbu – dan meningkatkan serangan udara di kawasan itu. Namun, pada pertengahan Februari kerajaan Amerika Syarikat menyediakan dan akan terus berkata ia hanya boleh menyokong penyerbuan terhad Rafah.

Kemudian terdapat laporan yang muncul, dengan mengutip pegawai AS yang tidak dinamakan, mendakwa bahawa Biden semakin jengkel dengan Netanyahu dan bahawa beliau bahkan telah mengumpat kepadanya. Kemudian terdapat dorongan Amerika ke arah “gencatan senjata sementara” pada bulan Mac, yang Presiden AS secara awam berkata dia berharap akan berlaku sebelum bulan suci Ramadan umat Islam. Bahkan sekarang, pentadbiran Biden masih berbual tentang “gencatan senjata enam minggu” yang didakwa, walaupun cadangan sendiri kepada Hamas adalah perjanjian terperinci yang direka untuk mengakhiri peperangan atau sekurang-kurangnya berlarutan selama beberapa bulan.

Secara senyap, AS meluluskan untuk membantu usaha perang terhadap Gaza, di mana mereka menggunakan lubang untuk mengelak undang-undang baru AS mengenai jualan senjata. Kemudian, dengan dua minggu sebelum berakhirnya Ramadan, AS akhirnya tidak mengundi dalam undian Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC), yang . Sebagai tindak balas, Israel dengan segera membatalkan lawatan peringkat tinggi delegasi Amerika yang dirancang ke Tel Aviv.

Walau bagaimanapun, pada pagi seterusnya, berikutan lulusnya resolusi Majlis Keselamatan PBB, bahawa resolusi itu tidak mengikat. Ini tidak sahaja bermakna bahawa Washington menafikan realiti bahawa semua undian UNSC secara asasnya mengikat, tetapi juga bermakna ia akan membenarkan Israel melanggar resolusi itu. Jadi, walaupun Washington secara teknikal mengambil langkah untuk menekan sekutunya sementara, pada hari seterusnya ia memberi veto tidak rasmi kepada resolusi itu, memberi isyarat kepada kerajaan Israel bahawa ia akan terus mendapat sokongan Amerika tidak kira apa pun.

Walaupun mengakui bahawa penyerbuan Rafah akan pasti membawa kepada pembunuhan besar-besaran orang awam Palestin, dan menghalang pemindahan bantuan kemanusiaan semasa kelaparan yang bakal berlaku, dan bahawa ia tidak akan membawa kepada kejatuhan Hamas atau pemulangan tahanan Israel, kerajaan AS secara praktikal hanya menggaruk kepala.

AS telah mempunyai hampir tujuh bulan untuk merumuskan dasar yang konsisten berhubung matlamat dan garis merahnya dalam peperangan Gaza-Israel, tetapi ia tidak dapat mengemukakan apa garis merahnya – dan apa gencatan senjata yang diinginkannya – tanpa berulang kali bertentangan dengan dirinya sendiri. Media korporat Barat kini menunjuk kepada penangguhan penghantaran senjata tunggal kepada Israel oleh pentadbiran Biden, seolah-olah ini merupakan tekanan. Tetapi AS tidak berbuat apa-apa untuk memaksa Israel membenarkan bantuan melalui Laluan Rafah, yang segera dimintanya Israel untuk berbuat demikian.

Pada ketika ini, kerajaan AS tidak membantu mencapai matlamat perang Israel yang dinyatakan secara awam, ia tidak membantu keluarga tahanan Israel, dan ia gagal mencapai gencatan senjata atau pemindahan bantuan kemanusiaan yang mencukupi ke Gaza. Sebaliknya, Joe Biden kelihatan hanya melakukan satu perkara – membantu Benjamin Netanyahu memanjangkan konflik itu, tanpa matlamat akhir, strategi keluar, atau penyelesaian politik atau bahkan idea paling asas tentang situasi pascaperang di horizon. Jika ada orang berhati nurani yang tinggal di Washington, mereka akan mendesak rakan sekerja mereka untuk menepi dan menyerahkan isu itu kepada negara-negara dengan platform dasar luar negara yang koheren dan diplomat yang bijak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.