Kristian Yang Aktif Lebih Skeptikal Terhadap AI – kajian

(SeaPRwire) –   Orang Amerika yang menghadiri perkhidmatan agama lebih bimbang tentang teknologi yang membangun dengan cepat berbanding orang awam secara keseluruhannya, mengikut kajian

Kristian yang mengamalkan dan “pemuja kitab suci” di Amerika Syarikat lebih skeptikal terhadap kecerdasan buatan (AI) yang membangun dengan cepat berbanding orang awam secara keseluruhannya, mengikut kajian baru oleh Persatuan Alkitab Amerika.

Dalam bab keduanya laporan tahunan ‘Keadaan Alkitab’ yang dikeluarkan minggu lepas, pertubuhan bukan untung memeriksa pendapat responden tentang teknologi itu dan peranan apa yang ia mainkan dalam iman mereka. Kajian itu berdasarkan 2,506 temu bual dalam talian dengan orang dewasa di seluruh negeri.

Dapatan menunjukkan tahap ketidakpastian tentang AI adalah tinggi secara keseluruhan, dengan 68% orang awam tidak bersetuju dengan idea bahawa AI boleh “menggalakkan kesihatan rohani” dan 58% orang tidak bersetuju bahawa AI boleh “membantu dalam pengambilan keputusan moral.”

Tanpa mengira penglibatan kitab suci atau kesetiaan alkitab, laporan itu berkata “semua orang tidak pasti bagaimana masa depan dengan AI boleh kelihatan.” Pada masa yang sama, sedikit lebih daripada separuh responden bersetuju bahawa AI akan membawa kepada peningkatan pengangguran.

“Orang Amerika lebih takut daripada berharap tentang Kecerdasan Buatan,” kata John Farquhar Plake, Ketua Program dan Penyunting Utama Keadaan Alkitab Persatuan Alkitab Amerika. Beliau menambah bahawa walaupun kajian itu menunjukkan “banyak ketidakpastian” secara keseluruhan, “ketidakpastian terbesar adalah di persimpangan iman dan AI.”

Orang Amerika yang terlibat dengan kitab suci adalah “sedikit lebih” bimbang tentang kecerdasan buatan berbanding orang Amerika secara keseluruhannya, menurut kajian itu. Begitu juga, mereka lebih cenderung daripada rakan sebaya mereka untuk menyatakan persetujuan dengan kenyataan negatif tentang AI.

Mereka yang terlibat dengan kitab suci menunjukkan skor purata “persetujuan” 3.1 pada kepercayaan bahawa penggunaan AI “bertentangan dengan ajaran alkitab,” berbanding skor persetujuan 2.7 untuk orang awam secara umum. Begitu juga, mereka lebih cenderung untuk bersetuju bahawa yang buruk lebih berat daripada yang baik apabila berkaitan dengan AI.

Tahap purata persetujuan bahawa AI akan membawa kepada peningkatan pengangguran juga tertinggi di kalangan Kristian yang mengamalkan, diikuti Kristian yang tidak mengamalkan dan bukan Kristian.

Idea seorang paderi menggunakan AI untuk membangunkan khutbah juga lebih boleh diterima di kalangan Kristian yang mengamalkan berbanding yang tidak mengamalkan atau bukan Kristian.

Kajian bukan untung itu mendapati bahawa bertentangan dengan anggapan popular, Gen Z tidak lebih positif mengenai AI berbanding generasi yang lebih tua, walaupun keselesaan mereka dengan teknologi sebagai “pendigital asli.” Sebenarnya, Gen Z adalah “paling bimbang” tentang bagaimana AI akan mempengaruhi cara hidup mereka, dengan takut mereka kurang kemahiran AI untuk mengekalkan pekerjaan mereka, menurut laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.