Hampir 50 negara mengundi menentang resolusi PBB anti-Nazisme

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 50 negara mengundi menentang resolusi PBB menentang Nazism

Majlis Umum PBB telah mengambil resolusi yang dicadangkan Rusia mengenai memerangi pemulihan sejarah dan penafian jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan semasa Perang Dunia Kedua dalam undian 118-49, dengan 14 negara ahli yang tidak mengundi pada Selasa.

Moskow mencadangkan resolusi setiap tahun selama hampir dua dekad, mendesak PBB untuk memerangi “pemulihan Nazism, neo-Nazism dan amalan lain yang menyumbang kepada peningkatan bentuk-bentuk kontemporari rasisme, diskriminasi kaum, xenofobia dan intoleransi berkaitan.”

Dalam undian pada Selasa, puluhan negara ahli PBB menyatakan penentangan terhadap cadangan itu, termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada, Perancis, Sepanyol, Jerman, Itali dan Jepun, serta Ukraine, Georgia, Latvia, Lithuania dan beberapa negara lain. Undian akhir pada petang Selasa ialah 118 menyokong, 49 menentang dan 14 tidak mengundi, mengikut laporan media. PBB belum menerbitkan butiran penuh sesi itu.

“Kumpulan negara Barat telah cuba menukar inisiatif Rusia menjadi dokumen yang bersifat politik dan tertentu kepada negara,” wakil tetap Rusia, Maria Zabolotskaya. “Jika seseorang mendapati masalahnya tercermin dalam resolusi itu, maka penting untuk bekerja dengan masalah ini, dan bukannya cuba menghalang kerjasama dalam bidang memerangi neo-Nazism, rasisme dan xenofobia.”

Walaubagaimanapun, keputusan undian “bercakap untuk diri mereka,” tambah Zabolotskaya, menyatakan terima kasih kepada delegasi yang mengundi menyokong, termasuk China, Brazil, Israel dan banyak lagi.

Pada 2021, resolusi itu ditentang oleh hanya dua negara – Amerika Syarikat dan Ukraine – manakala 49 negara lain tidak mengundi, terutamanya sekutu Washington. Walau bagaimanapun, pada 2022 bukannya tidak mengundi, Barat kolektif, termasuk bekas kuasa Paksi Jerman, Itali, Austria dan Jepun, buat kali pertama mengundi menentang teks yang dicadangkan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.