Google Sues Scammers Over Fake Bard AI Chatbot That Downloads Malware

(SeaPRwire) –   Alphabet Inc. mengugat lima penipu yang tidak dikenal yang menipu orang yang mencari chatbot kecerdasan buatan Google Bard untuk memuat malware ke komputer mereka.

Dalam saman yang diajukan di Mahkamah Daerah Utara California, Google mendakwa penipu menetapkan akaun media sosial untuk menggalakkan orang untuk memuat versi palsu Bard. Apabila pengguna memuat fail tersebut, ia memuat perisian jahat ke dalam peranti mereka, membolehkan penipu mengakses akaun media sosial mereka.

Saman Google merupakan yang pertama jenisnya daripada syarikat teknologi besar, menggariskan bagaimana isu undang-undang baru akan timbul ketika kegilaan kecerdasan buatan terus melanda negara di seluruh dunia.

“Apabila keghairahan awam terhadap alat generatif AI baru meningkat, penipu semakin mengambil kesempatan terhadap pengguna yang tidak curiga,” kata peguam am Google Halimah DeLaine Prado dalam satu blog yang diterbitkan pada pagi Isnin.

Google tidak mengetahui identiti penipu, yang di sebalik profil Facebook dipanggil “Google AI”, “AIGoogle”, “AiGoogle”, “AIGoogle.Plus”, “AIGoogle Bard FB”, dan “AIGoogleBard.” Ia adalah amalan biasa dalam bidang keselamatan siber untuk mengugat individu yang tidak dikenal dengan komitmen untuk meminda saman untuk menambah nama defendan apabila mereka dikenal pasti semasa penemuan.

Syarikat itu mengugat penipu atas pelanggaran tanda dagangan kerana menggunakan logo Google untuk mempromosikan skema mereka. Mereka juga mengugat atas pelanggaran kontrak.

Pada Isnin, Google juga mengfailkan saman lain terhadap penipu, yang didakwa mereka telah menetapkan puluhan akaun Google dan menggunakannya untuk mengemukakan ribuan tuntutan hak cipta palsu terhadap pesaing mereka. Saman itu, juga difailkan di Mahkamah Daerah Utara California, mendakwa dua individu telah mencipta sekurang-kurangnya 65 akaun Google untuk mengemukakan ribuan notis pelanggaran hak cipta palsu terhadap lebih daripada 117,000 laman web.

DeLaine Prado dalam blog pos menyatakan tindakan adalah sebahagian daripada usaha Google untuk “menubuhkan preceden undang-undang yang diperlukan dalam bidang kemunculan inovasi.”

“Peraturan jelas terhadap penipuan, scam, dan gangguan adalah penting – tidak kira betapa baharu settingnya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)