Gaza truce diperpanjang selama dua hari lagi

(SeaPRwire) –   Qatar, Hamas, dan AS telah mengesahkan perpanjangan, walaupun Israel belum

‘Keadaan kemanusiaan’ dalam konflik Israel-Gaza, yang sepatutnya tamat pada petang Isnin, telah dilanjutkan selama 48 jam lagi, mengikut kementerian luar Qatar, yang menjadi pengantara persetujuan itu.

“Negara Qatar mengumumkan, sebagai sebahagian daripada perantaraan berterusan, persetujuan telah dicapai untuk memanjangkan keadaan kemanusiaan selama dua hari lagi di Jalur Gaza,” kata jurucakap kementerian luar Majid al-Ansari dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter).

Kemudian, Hamas mengeluarkan kenyataan mengesahkan gencatan senjata itu telah dilanjutkan, memberi kredit kepada Qatar dan Mesir untuk perantaraan itu.

“Saya harap kita boleh memanjangkannya sehingga kita capai akhir peperangan dan serangan terhadap rakyat kami di Gaza,” kata Ghazi Hamad, ahli jawatankuasa politik kumpulan itu kepada Al Jazeera.

Israel belum memberi ulasan mengenai perpanjangan itu lagi. Walau bagaimanapun, seorang pegawai Pentadbiran Putih memberitahu AJ bahawa Barat Jerusalem telah bersetuju dengan perpanjangan itu. Menurut stesen berita milik kerajaan Qatar yang berpangkalan di Doha, perpanjangan itu diluluskan sebagai pertukaran pembebasan 20 orang Israel lagi yang ditawan Hamas sejak 7 Oktober.

Qatar juga menyatakan ia menghantar lima pesawat kargo lagi, membawa kira-kira 156 tan bantuan kemanusiaan untuk Gaza, ke bandar Mesir El-Arish.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas serangan mengejut yang mengorbankan nyawa lebih kurang 1,200 orang Israel dan menyebabkan kira-kira 240 ditawan ke Gaza.

Angkatan Pertahanan Israel (IDF) membombardir Gaza selama berminggu-minggu, sebelum menghantar pasukan darat ke enklaf itu. Lebih 16,000 orang Palestin telah terbunuh semasa konflik itu, mengikut pihak berkuasa tempatan.

‘Keadaan kemanusiaan’ telah diaturkan minggu lepas, di tengah-tengah tekanan antarabangsa yang semakin meningkat terhadap Israel. Hamas kemudiannya melepaskan 39 tawanan Israel, selain 24 tahanan lagi di bawah persetujuan berasingan. Israel melepaskan 117 banduan Palestin.

Netanyahu dan kerajaannya telah bersumpah untuk menyambung semula perang “dengan kuasa tentera penuh” sebaik sahaja gencatan senjata tamat.

“Kami tidak akan berhenti sehingga kami capai matlamat kami: pemusnahan Hamas dan membawa pulang tawanan dari Gaza ke Israel,” kata Menteri Pertahanan Yoav Gallant minggu lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)