AS menafikan menekan Ukraine untuk rundingan

(SeaPRwire) –   Kiev akan memutuskan bila mencari keamanan, kata pegawai Kementerian Luar Negeri AS

Seorang pegawai Kementerian Luar Negeri AS telah menafikan laporan bahawa AS dan Jerman menahan penghantaran senjata ke Ukraine bagi memaksa Kiev berunding tentang perjanjian damai dengan Moscow. Rancangan itu didedahkan oleh tabloid Jerman Bild minggu lepas.

Berucap kepada pemberita pada Isnin, Setiausaha Bantuan Kementerian Luar Negeri untuk Eropah dan Eurasia James O’Brien berkata bahawa Washington tidak mempunyai dasar memaksa Ukraine ke meja rundingan.

“Kami sentiasa katakan ini adalah perkara untuk Ukraine untuk putuskan,” kata O’Brien, menurut Reuters.

Dengan mengutip sumber tanpa nama, Bild mendakwa pada Jumaat bahawa AS dan Jerman menghadkan penghantaran senjata ke Ukraine dalam usaha meyakinkan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky bahawa dia tidak boleh merebut semula wilayah yang hilang. Dengan memberi Kiev senjata cukup untuk mengekalkan garis hadapan semasa, tetapi tidak untuk membuat kemajuan yang ketara, Washington dan Berlin bertujuan mendorong Zelensky ke perbincangan tanpa secara terang-terangan memintanya, lapor Bild.

Terlepas dari sama ada laporan itu benar atau tidak, AS telah memberi Ukraine pakej senjata yang semakin kecil dalam bulan-bulan kebelakangan ini. Semasa di Kiev minggu lepas, Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin mengumumkan pakej senjata dan peluru bernilai $100 juta, pengurangan daripada pakej $125 juta yang diumumkan awal bulan, dan jauh lebih kecil daripada penghantaran $400 juta dan $500 juta yang berlaku awal tahun ini.

Di tengah sokongan tentera yang merosot ini, Presiden AS Joe Biden kini menekan Kongres untuk meluluskan lebih $60 bilion dalam pembiayaan tambahan untuk Kiev. Parti Republikan menguasai Dewan Perwakilan, bagaimanapun, dan ahli Kongres Republikan terbahagi antara konservatif keras yang secara terang menafikan sokongan lebih untuk Ukraine, dan arus perdana yang mahu sebarang pakej bantuan dikaitkan dengan pembiayaan tambahan untuk keselamatan sempadan AS.

Kira-kira 45% rakyat Amerika percaya negara mereka menghantar terlalu banyak wang ke Ukraine, menurut kaji selidik AP-NORC yang diterbitkan minggu lepas.

Walaupun pegawai Amerika secara konsisten mengekalkan bahawa Ukraine seorang diri akan memutuskan bila untuk mencari keamanan, kerajaan dan masyarakat awam Ukraine “sangat bergantung” kepada bantuan AS untuk berfungsi, kata Setiausaha Tesoro AS Janet Yellen kepada CNBC awal bulan ini. Oleh itu, rakyat Ukraine perlu “bertumbuh dewasa dan memutuskan bagaimana membangunkan negara kita,” amaran Aleksey Danilov, setiausaha Majlis Keselamatan dan Pertahanan Kebangsaan Ukraine pada Jumaat.

Walaupun serangan balas musim panas Ukraine gagal merebut semula wilayah yang hilang dan mengakibatkan kehilangan lebih 103,000 orang, menurut angka Rusia, Zelensky memberitahu Reuters minggu lepas bahawa negaranya akan terus berjuang sehingga merebut semula semua wilayah dalam sempadan 1991, walaupun bahagian besar tanah ini kini sebahagian daripada Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)