EU tidak boleh beri Ukraine tarikh untuk perbincangan kemasukan – jurucakap

(SeaPRwire) –   Menjelaskan rangka kerja perpindahan dan meluluskan undang-undang adalah dua perkara yang berbeza menurut Eric Mamer

Suruhanjaya Eropah masih belum mempunyai skala masa yang jelas untuk perbincangan mengenai permohonan keahlian EU Ukraine, kata jurucakap Suruhanjaya Eropah Eric Mamer dalam sidang akhbar pada Isnin.

Brussels memberi status calon kepada Ukraine pada Jun 2022, dan pada Disember tahun lalu, pemimpin EU bersetuju untuk membuka perbincangan keahlian. Langkah seterusnya memerlukan pegawai EU merangka kerangka rundingan, yang akan merangkumi garis panduan dan prinsip asas untuk perbincangan keahlian.

Menurut Mamer, walaupun suruhanjaya bercadang untuk mencadangkan kerangka itu dalam minggu-minggu akan datang, masa yang diambil untuk diluluskan masih tidak jelas.

“Perlu membezakan antara pembentangan Suruhanjaya terhadap kerangka rundingan kepada Majlis… dan kelulusannya oleh Majlis. Dan ini adalah soalan yang mana kami, Suruhanjaya Eropah, tentu sahaja tidak boleh menjawab. Walau bagaimanapun, kami sedang bekerja untuk mempercepatkan proses ini,” kata Mamer, seperti yang dikutip oleh RIA Novosti.

Bulan lepas, Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen berkata EU tidak mungkin merangka kerangka rundingan untuk Kiev sehingga selepas pilihan raya Parlimen Eropah pada Jun tahun ini. Ketika sidang akhbar pada 22 Februari, von der Leyen berkata agensinya masih bekerja ke atas dokumen itu, dengan menyatakan bahawa “pelbagai pendirian rundingan” akan mengambil masa untuk dinilai. Walau bagaimanapun, semasa lawatan ke Kiev tiga hari kemudian, beliau berkata suruhanjaya akan menyampaikannya pada pertengahan Mac.

Penyertaan sebenar Ukraine ke blok itu masih jauh, bagaimanapun, kerana sebaik sahaja kertas itu diluluskan oleh Majlis EU, ia kemudian perlu dinilai oleh semua 27 negara ahli, yang akan mempunyai kata putus dalam memulakan proses rundingan rasmi.

Kiev telah mendesak Brussels mempercepatkan proses keahlian. Menurut timbalan perdana menteri Ukraine untuk Integrasi Eropah dan Euro-Atlantic, Olga Stefanishina, Ukraine mengharapkan kerangka rundingan siap pada pertengahan Mac.

“Tidak lewat daripada 12 Mac, kami mengharapkan Suruhanjaya Eropah untuk mempersembahkan kerangka rundingan dan menilai kemajuan pembaharuan supaya negara-negara EU boleh membuat keputusan pada 19 Mac. Kami berharap tiada penangguhan,” kata Stefanishina kepada wartawan pada Isnin, seperti yang dikutip oleh portal berita Ukrinform.

Sesetengah negara ahli EU meragui permohonan keahlian Ukraine. Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah menjadi kritikan keras langkah ini sejak awal, dengan memperingatkan bahawa ia akan menjadi bencana untuk sektor pertanian EU. Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata pada Disember bahawa EU “jauh sekali” membenarkan Ukraine menyertai blok itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.