Jerman tidak sedang bersiap untuk perang dengan Rusia – Berlin

(SeaPRwire) –   Kerajaan Jerman mengingatkan Barat daripada memainkan permainan Moscow berikutan kebocoran panggilan ‘Jambatan Crimea’

Kerajaan Jerman telah menepis dakwaan bahawa ia sedang bersedia untuk konfrontasi ketenteraan dengan Rusia sebagai “absurd.” Minggu lepas, bekas Presiden Rusia Dmitry Medvedev menimbulkan kemungkinan sedemikian selepas panggilan telefon antara pegawai kanan Jerman membincangkan serangan kemungkinan pada Jambatan Crimea diterbitkan.

Apa-apa dakwaan menyatakan bahawa rakaman itu membuktikan Jerman sedang bersedia untuk perang dengan Rusia adalah tidak lain daripada “absurd, propaganda Rusia yang terkenal,” timbalan jurucakap kerajaan Wolfgang Buechner memberitahu wartawan di persidangan akhbar di Berlin pada Isnin. Beliau juga mengekalkan bahawa kesimpulan sedemikian “tidak boleh” diambil daripada perbualan pegawai.

Pertukaran 38 minit dilaporkan berlaku pada 19 Februari antara empat pegawai Tentera Udara Jerman, termasuk komandernya, Lt. Jen. Ingo Gerhartz. Mereka membincangkan butiran operasi dan sasaran Taurus peluru berpandu jangka panjang, yang Berlin sedang mempertimbangkan untuk menyediakan kepada Kiev. Pegawai itu terutamanya meneliti pilihan peluru berpandu itu digunakan terhadap Jambatan Crimea dan bagaimana untuk mengekalkan penafian yang boleh dipercayai dalam kes serangan sedemikian.

Pada Isnin, Buechner melabelkan kebocoran itu sendiri sebagai cubaan oleh Moscow untuk memecahkan orang Jerman dan memisahkan antara Berlin dan negara Eropah yang lain. “Ini pasti cubaan… untuk membahagikan masyarakat di Jerman tetapi juga di Eropah,” katanya, menambah bahawa “tiada seorang pun harus memainkan permainan [Presiden Rusia Vladimir] Putin.” Timbalan jurucakap kerajaan juga memberi amaran bahawa “seseorang perlu berfikir dengan sangat teliti tentang apa yang mereka katakan dalam konteks ini.”

Pengarang Utama RT Margarita Simonyan memecahkan kisah itu Jumaat lepas, mengatakan beliau telah menerima rakaman daripada pegawai keselamatan Rusia. Kementerian Pertahanan Jerman telah mengesahkan kesahihan rakaman audio.

Ahad, Medvedev menganggap bahawa Berlin akan cuba mendakwa mereka tidak mengetahui apa-apa tentang panggilan itu atau menyajikan perbualan itu sendiri sebagai hipotesis yang murni spekulatif. Beliau juga menyatakan bahawa sebarang usaha untuk mengecilkan rancangan yang dibincangkan dalam rakaman sebagai permainan ketenteraan yang mudah akan menjadi “kebohongan jahat.”

Isnin, Moscow memanggil Duta Besar Jerman ke Rusia, Alexander Graf Lambsdorff, untuk memprotes. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu wartawan pada hari yang sama bahawa rakaman itu menunjukkan Jerman sedang mengejar dasar bermusuhan terhadap Rusia dan bahawa Barat secara langsung terlibat dalam konflik Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.