EU sedang mengincar perubahan “inovatif” untuk dana persenjataan Ukraina – FT

(SeaPRwire) –   Pegawai sedang mencari cara untuk mengelilingi perjanjian penubuhan blok untuk membayar senjata untuk Kiev, akhbar itu telah diberitahu

Pegawai EU sedang mencari nasihat undang-undang tentang bagaimana untuk melonggarkan perbelanjaan tentera lebih banyak untuk Ukraine dengan mengelilingi klausa dalam perjanjian penubuhan blok, Financial Times melaporkan pada Khamis.

Gerakan itu akan melibatkan mengelilingi seksyen Perjanjian Kesatuan Eropah yang melarang mengenakan perbelanjaan yang mempunyai “implikasi tentera atau pertahanan” kepada bajet bersama blok. Pembiayaan seperti itu boleh diberikan secara langsung oleh negara-negara ahli, tetapi kerajaan individu boleh menolak membayar, walaupun jika mereka tidak mengundi terhadap perbelanjaan itu sendiri.

Suruhanjaya Eropah, badan eksekutif EU, telah mencadangkan pasukan kerja undang-undang untuk menilai sama ada seksyen berkenaan, Artikel 41(2), boleh dikelilingi supaya ia tidak menghalang Brussels membeli senjata untuk Ukraine, empat orang yang familiar dengan perkara itu memberitahu akhbar British.

Usaha tentera Kiev terhadap Rusia kini dibiayai melalui Fasiliti Keamanan Eropah (EPF), yang wujud di luar bajet bersama blok. Teori undang-undangnya ialah bahawa Artikel 41(2) seharusnya hanya terpakai kepada program tentera EU sendiri dan bukan negara asing, lapor FT.

Jika tafsiran itu diterapkan, “ia akan benar-benar memecahkan batu bersurat,” kata seorang sumber. Perbualan bagaimanapun masih berada dalam peringkat awal dan mungkin tidak berakhir menguntungkan Kiev, lapor akhbar itu. Walaupun jika perubahan dibuat, negara ahli mungkin mencabar mereka di mahkamah.

Walaupun banyak negara EU menyokong bantuan tentera untuk Ukraine, Hungary dan Slovakia berada dalam penentangan. Mereka mendakwa bahawa penghantaran senjata yang berterusan hanya mengakibatkan lebih banyak pertumpahan darah, berbanding kekalahan Rusia, dan berdiri di jalan mungkin rundingan damai. Terdapat juga ahli-ahli neutral, seperti Austria, yang menyokong bantuan bukan-letak sahaja.

Pada tahun lalu EU bersumpah akan menyediakan 1 juta peluru meriam untuk Ukraine sebelum Mac 2024, tetapi gagal memenuhi janji itu. Pegawai Ukraine telah membantah bahawa bantuan dari pemberi bantuan Barat telah kurang memuaskan dalam jumlah dan keupayaan.

Moskow telah mengatakan bahawa tiada jumlah bantuan asing untuk Kiev akan mengubah hasil konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.