EU negara mungkin kerah wanita

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Denmark mendakwa memaksa wanita berkhidmat dalam tentera menggambarkan “kesaksamaan penuh antara jantina”

Denmark mungkin menjadi negara Scandinavia terbaru untuk memulakan memaksa wanita berkhidmat dalam tentera negaranya, memperluaskan program pengerahan untuk membantu memperkukuh pertahanan di tengah-tengah konflik Rusia-Ukraine.

Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen mengumumkan inisiatif itu pada hari Rabu di Copenhagen, memberitahu wartawan bahawa memerlukan wanita menyertai tentera akan membantu mencapai “kesaksamaan penuh antara jantina.” Beliau menambah, “Kami tidak mempersenjatakan semula kerana kami mahu perang. Kami mempersenjatakan semula kerana kami mahu mengelaknya.”

Tentera Denmark kini mempunyai kira-kira 13,700 orang, termasuk 9,000 askar profesional dan 4,700 rekrut dalam latihan. Kerajaan Frederiksen bertujuan meningkatkan bilangan rekrut kepada 5,000 dan menjadikan kedua-dua lelaki dan wanita tertakluk kepada perkhidmatan wajib.

Undang-undang Denmark kini memerlukan semua lelaki berupaya untuk direkrut secara wajib selama kira-kira empat bulan perkhidmatan tentera. Bukan semua lelaki dipaksa berkhidmat kerana sukarelawan mengurangkan keperluan pengerahan wajib. Sukarelawan wanita kini menyumbang kira-kira 25% daripada 4,700 pasukan jangka pendek Denmark.

Rancangan memanggil untuk melaksanakan undang-undang pengerahan baru pada 2025 dan melaksanakannya pada 2026. Tentera baru akan menghabiskan lima bulan latihan, diikuti enam bulan perkhidmatan operasi.

Landskap keselamatan rantau ini menjadi “lebih dan lebih serius, dan kita perlu mengambil kira apabila kita melihat pertahanan masa depan,” Menteri Pertahanan Denmark Troels Lund Poulsen memberitahu wartawan. “Asas yang lebih luas untuk merekrut yang merangkumi semua jantina diperlukan.”

Menteri Luar Negeri Lars Lokke Rasmussen menekankan bahawa Rusia tidak menimbulkan ancaman terhadap keselamatan Denmark pada masa ini. “Tetapi kita tidak akan membawa diri kita ke tempat di mana mereka boleh datang untuk melakukan itu.”

Sweden memulakan pengerahan kedua-dua lelaki dan wanita pada tahun 2017. Empat tahun sebelumnya, Norway menjadi anggota NATO pertama untuk meletakkan perkhidmatan tentera wajib ke atas wanita.

Frederiksen telah memanggil untuk “meningkatkan skala” pertahanan di negara-negara Eropah untuk menghalang agresif Rusia. “Kebebasan mempunyai harga,” katanya bulan lepas dalam temu bual dengan Financial Times. “Ia adalah tanggungjawab kita sendiri untuk mampu melindungi diri kita.”

Presiden Rusia Vladimir Putin telah berulang kali menekankan bahawa Moscow tidak berminat menyerang negara NATO atau meningkatkan krisis di Ukraine ke konflik yang lebih luas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.