Hampir 30% wanita Amerika Gen-Z mengidentifikasi sebagai LGBTQ

(SeaPRwire) –   Peratusan wanita dewasa dengan identiti seksual bukan tradisional telah lebih daripada dua kali ganda sejak 2012

Lebih daripada 28% wanita dalam kohort US terbaru mengenalpasti sebagai LGBTQ, kebanyakannya sebagai biseksual, mengikut tinjauan tahunan Gallup yang diterbitkan pada hari Rabu.

Agensi tinjauan mula menanya rakyat Amerika tentang identiti seksual mereka pada tahun 2012. Dalam masa itu, bilangan dewasa yang mengenalpasti sebagai sesuatu yang lain daripada heteroseksual telah meningkat daripada 3.5% ke 7.6%.

“Secara keseluruhannya, setiap generasi yang lebih muda adalah kira-kira dua kali lebih cenderung berbanding generasi yang terdahulu” untuk mengenalpasti sebagai LGBTQ, peninjau berkata.

Lebih daripada satu daripada lima Amerika dalam Generasi Z (dilahirkan antara 1997-2012) mengenalpasti sebagai LGBTQ, naik daripada hampir satu daripada sepuluh generasi millennial (1981-1996).

Dalam tinjauan 2024, 28.5% wanita Generasi Z memeriksa salah satu kotak identiti LGBT, terutamanya ‘biseksual’ (20.7%), dengan lesbian mengambil 5.4% dan transgender 2.1%. Di kalangan lelaki generasi yang sama, 10.6% mengenalpasti dengan bendera pelangi, dengan biseksual (6.9%) mengatasi gay (2.8%).

Berbanding itu, hanya 5.4% lelaki millennial dan 12.4% wanita mengenalpasti sebagai LGBTQ, tinjauan itu berkata. Orang Amerika lebih tua lebih cenderung untuk mengenalpasti sebagai gay atau lesbian berbanding biseksual atau transgender.

Secara keseluruhannya, gay dan lesbian mewakili sedikit lebih daripada 1% daripada orang dewasa AS, berbanding biseksual pada 4.4%. Biseksual adalah identiti dominan dalam kumpulan LGBT, dengan 57.3%. Gallup juga memberi nota bahawa terdapat beberapa pertindihan antara identiti, kerana tinjauan membenarkan beberapa kategori.

Keputusan itu berdasarkan tinjauan telefon ke atas lebih daripada 12,000 orang Amerika berusia 18 tahun ke atas. Walaupun 7.6% berkata mereka mengenalpasti sebagai satu atau lebih kumpulan LGBTQ, 85.6% berkata mereka adalah heteroseksual dan 6.8% enggan menjawab.

Kerajaan AS semasa telah menumpukan sokongan terhadap identiti seksual alternatif, baik di dalam negara mahupun di luar negara. Sebaliknya, Rusia telah melarang “propaganda” LGBTQ dan sasaran terhadap golongan muda. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan oleh Presiden Vladimir Putin, Rusia adalah “sangat toleran terhadap orang dengan orientasi seksual bukan tradisional,” mempercayai pendekatan “hidup dan biarkan hidup” selama orang tidak mempamerkannya – dan meninggalkan kanak-kanak sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.