EU mesti membangun senjata ‘pemenang pertempuran’ – Von der Leyen

(SeaPRwire) –   Presiden Suruhanjaya Eropah menyeru negara ahli untuk “melaju pesat” industri pembuatan senjata blok itu dalam lima tahun akan datang

Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen telah menyeru negara ahli EU untuk melabur dengan berat dalam industri pertahanan. Usaha ini harus melihat penciptaan senjata yang akan memastikan keunggulan tentera mereka di medan perang, katanya.

Von der Leyen juga menyamakan keselamatan Eropah dengan sokongan berterusan untuk Ukraine, yang katanya Brussels akan terus menyediakan “selama yang diperlukan.”

Membahas kongres Parti Rakyat Eropah di Bucharest, Romania pada Khamis, von der Leyen berkata bahawa blok itu perlu “melaju pesat kapasiti industri pertahanan kita dalam lima tahun akan datang.” Beliau menambah bahawa dorongan ini akan “membantu kami mengisi keperluan mendesak untuk membina semula, melengkapkan dan memodenkan angkatan bersenjata negara ahli.”

“Dalam melakukan ini, Eropah harus berusaha untuk membangunkan dan mengeluarkan keupayaan operasi memenangi pertempuran generasi akan datang,” katanya.

Ucapan presiden Suruhanjaya itu datang selepas badan eksekutif EU memperkenalkan strateginya untuk memperbaiki industri pertahanan blok itu pada Selasa. Dokumen itu memanggil, antara lain, untuk penyederhanaan perolehan senjata di kalangan negara ahli dan mengurangkan ketergantungan pada industri pertahanan AS.

Berucap pada hari seterusnya kepada Playbook Politico, Ketua Dasar Luar Josep Borrell juga mendesak negara ahli untuk meningkatkan permainan mereka dari segi kerjasama. Beliau mencatat bahawa blok itu tidak perlu tentera bersatu, tetapi sebaliknya harus berusaha untuk memastikan bahawa angkatan bersenjata negara penyumbangnya “bekerja lebih baik bersama.”

Semasa Persidangan Keselamatan Munich bulan lalu, Perdana Menteri Belanda keluaran Mark Rutte, yang dipasarkan sebagai calon yang berpotensi untuk menggantikan Jens Stoltenberg sebagai setiausaha agung NATO pada musim gugur ini, mendesak negara-negara Eropah untuk menghabiskan lebih untuk pertahanan dan meningkatkan pengeluaran peluru.

Pada Disember lalu, Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius memberitahu akhbar Jerman Welt am Sonntag bahawa “kami, Eropah, mesti meningkatkan sumbangan kami untuk memastikan keselamatan di benua kita,” meramalkan bahawa AS akan mengalihkan tumpuan ke kawasan Asia Pasifik terlepas daripada siapa yang memenangi pilihan raya presiden.

Kebimbangan terhadap peranan Washington di Eropah telah diperparah lagi oleh calon utama Republikan Donald Trump baru-baru ini, mencadangkan bahawa AS tidak harus dijangka mempertahankan sekutu Eropah yang enggan memenuhi komitmen perbelanjaan tentera mereka kepada NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.