EU masih memerlukan gas Rusia – pengawas tenaga

(SeaPRwire) –   Pengawas tenaga Eropah mengingatkan berhati-hati dalam pengurangan import gas asli cecair dari Rusia kerana perjanjian transit dengan Ukraine hampir tamat

Pengawas tenaga EU telah memberi amaran terhadap pengurangan drastik import gas asli cecair (LNG) dari Rusia, walaupun cita-cita blok itu untuk benar-benar mengakhiri ketergantungan mereka kepada bahan api fosil dari negara itu atas konflik Ukraine.

Dalam Laporan Pemantauan Pasaran 2024 yang dikeluarkan pada Jumaat, Agensi untuk Kerjasama Pengawas Tenaga (ACER) berkata bahawa “pengurangan import LNG Rusia harus dihadapi dengan berhati-hati,” terutamanya mengingat berakhirnya bekalan gaspaipa dari negara itu kemudian tahun ini.

Laporan itu merujuk kepada tamatnya kontrak transit lima tahun untuk bekalan gaspaipa dari Rusia ke Eropah melalui Ukraine pada Disember. Ukraine mengatakan bulan lepas bahawa ia tidak berhasrat memanjangkan perjanjian itu. Jika aliran berhenti, EU mungkin kehilangan 13.6 bilion meter padu (bcm) gas asli semula jadi, atau kira-kira 4% daripada jumlah penggunaan tahun lepas.

Laluan paip yang tinggal dari Rusia ke Eropah melalui Laut Hitam ke Turki dan Bulgaria.

EU bertujuan untuk benar-benar mengakhiri ketergantungan mereka kepada bahan api fosil Rusia menjelang 2027. Untuk tujuan itu, pengurangan import LNG dari negara itu “harus dipertimbangkan secara berperingkat-peringkat bermula dengan import semasa,” menurut laporan itu. “Isi padu besar” telah dikontrak di bawah perjanjian jangka panjang sebelum bermulanya operasi tentera Rusia di Ukraine dan sanksi Barat berikutnya, dokumen itu tambah.

ACER menyatakan kebimbangan terhadap kuasa baru yang diberikan oleh Parlimen EU kepada negara-negara individu awal bulan ini. Negara-negara EU kini mempunyai pilihan undang-undang untuk mengehadkan aliran LNG Rusia di peringkat kebangsaan. Sekiranya diambil, langkah sedemikian boleh memecahkan kontrak bekalan jangka panjang dan mengakibatkan penalti berat bagi syarikat Eropah.

Rusia ialah pengeluar LNG kedua terbesar di lembangan Atlantik selepas AS, nota ACER. Negara yang disanksi itu juga merupakan pembekal LNG kedua terbesar blok itu selepas AS pada 2023. Menurut pembekal data Kpler, Rusia menyumbang 16% daripada jumlah import keseluruhan EU tahun lepas.

Beberapa negara termasuk Sweden, Finland dan negara-negara Baltik sedang mendesak EU untuk mengenakan larangan keseluruhan serta-merta ke atas LNG Rusia. Menurut sumber-sumber Financial Times, pegawai-pegawai dijangka akan melobi Suruhanjaya Eropah mengenai rancangan itu minggu hadapan.

Beberapa ahli EU masih bergantung berat kepada LNG Rusia, yang terus mengalir ke benua itu, kebanyakannya melalui pelabuhan di Sepanyol, Belgium dan Perancis. Larangan keseluruhan sumber daya itu akan memerlukan persetujuan bulat di kalangan negara-negara ahli.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.