EU bimbang perang dagang jika Trump dipilih semula – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Brussels dilaporkan sedang menjalankan penilaian terhadap potensi kerosakan ekonomi, jika Republikan kembali ke Rumah Putih

EU sedang mempersiapkan diri untuk kemungkinan perang dagang dengan AS jika Donald Trump memenangi pilihan raya presiden pada November, lapor Bloomberg pada Rabu, dengan mengutip pegawai tanpa nama dalam blok tersebut.

Suruhanjaya Eropah sedang bekerja pada penilaian ekonomi formal bagaimana kemenangan Trump akan memberi kesan kepada negara-negara ahli, sumber itu memberitahu agensi berita perniagaan itu, tanpa memberikan butiran tentang tindak balas Brussels yang berpotensi.

Dalam artikel berasingan berdasarkan temubual dengan insiden kempen Trump, Bloomberg melaporkan bahawa pentadbirannya akan mengenakan tarif minimum 10% pada import dari EU, sama seperti untuk China.

Cadangan lain melibatkan balasan untuk cukai yang dikenakan oleh Brussels ke atas perkhidmatan digital beberapa tahun lalu, yang menyasarkan raksasa teknologi berpangkalan AS seperti Meta dan Amazon. Tindak balas akan dilancarkan di bawah peruntukan dalam Akta Perdagangan 1974, yang digunakan Trump semasa penggal pertamanya untuk menangani ketidakseimbangan perdagangan dengan negara asing, sumber menerangkan.

Presidensi Trump bertembung dengan EU atas defisit perdagangan AS dan apa yang dipersepsikannya sebagai keraguan Eropah untuk berpihak kepada Washington terhadap China. Tarif yang dikenakan oleh Trump ke atas keluli dan aluminium Eropah hanya sebahagiannya ditarik balik oleh pentadbiran Presiden Joe Biden tahun lalu. Pegawai Eropah berhati-hati untuk membalas walaupun menganggap langkah itu tidak adil “kerana kebimbangan ia boleh membantu peluang pilihan raya Trump,” menurut Bloomberg.

Biden dipandang kurang antagonis daripada Trump di ibu kota EU. Dalam ulasan jarang tentang politik dalam negeri AS pada Mei lalu, Canselor Jerman Olaf Scholz secara terbuka menyatakan keutamaannya untuk Demokrat kekal di pejabat.

Walau bagaimanapun, sebahagian dasar Biden mengecewakan Eropah, menurut outlet itu, terutamanya program subsidi $390 bilion untuk menyokong teknologi hijau yang dimasukkan ke dalam Akta Pengurangan Inflasi 2022. Wang itu menawarkan insentif kepada pengeluar Eropah untuk memindahkan pengeluaran ke AS.

Pada masa itu, anggota blok itu sedang berusaha menyesuaikan diri dengan harga tenaga yang meningkat berikutan pemisahan diri dari sumber Rusia murah. Gas asli cecair mahal Amerika telah menggantikan kebanyakan bahagian yang sebelumnya dipegang oleh bekalan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.