EU ahli menerima lebih dana beku dibebaskan

(SeaPRwire) –   Brussel membuka semula €2 bilion selepas Budapest meluluskan keahlian NATO Sweden

Kesatuan Eropah telah melonggarkan lagi sebahagian daripada dana yang sebelum ini dibekukan untuk Hungary, dengan menyatakan kemajuan Budapest dalam bidang kesamarataan gender. Keputusan itu datang hanya beberapa hari selepas Hungary mengundi untuk meratifikasikan permohonan Sweden untuk menyertai NATO.

Portal berita perniagaan Hungary, Portfolio merupakan yang pertama melaporkan tentang pelepasan €2 bilion ($2.2 bilion). Ini kemudiannya disahkan kepada Bloomberg oleh Stefan de Keersmaecker, jurucakap Suruhanjaya Eropah.

Menurut de Keersmaecker, dana-dana itu dilepaskan selepas Hungary memenuhi syarat-syarat tematik yang berkaitan dengan latihan pendidikan dan kesamarataan gender.

Pada Isnin, parlimen di Budapest menyokong permohonan ahli Kesatuan Eropah Sweden untuk menyertai NATO, menghapuskan halangan terakhir bagi Stockholm untuk menjadi sebahagian daripada blok ketenteraan berpihak Amerika Syarikat.

Pada Disember, Kesatuan Eropah melonggarkan €10.2 bilion dana yang dibekukan, dengan menyatakan bahawa Hungary telah membuat kemajuan dalam bidang “kemerdekaan kehakiman.” Langkah itu diambil hanya sebelum mesyuarat Majlis Eropah yang dijadual untuk membincangkan pakej bantuan tentera sebanyak €50 bilion kepada Ukraine, yang telah ditangguhkan oleh Budapest.

Perdana Menteri Viktor Orban secara terbuka menyatakan bahawa Hungary akan menarik balik bantahan terhadap pembiayaan Ukraine hanya jika Brussels melonggarkan semua dana yang sepatutnya diterima negaranya.

Pada akhir 2022, Kesatuan Eropah membekukan €22 bilion ($23 bilion) yang ditetapkan untuk Hungary, dengan menyatakan kebimbangan terhadap kemerdekaan hakim dan pelanggaran Hungary yang dikatakan terhadap Piagam Hak Asasi Manusia Kesatuan Eropah dalam isu-isu seperti penerimaan pelarian, hak LGBTQ, dan kebebasan akademik.

Orban telah menyatakan secara terbuka bahawa Hungary tidak akan berganjak daripada “penerimaan pelarian, gender, dan perang,” menggambarkan isu-isu ini sebagai yang mana sejumlah wang tidak akan membuat Budapest menukar fikirannya.

Kesatuan Eropah masih memegang kira-kira €19 bilion dana asal yang ditetapkan untuk Hungary, setengahnya terdiri daripada geran pemulihan COVID-19 dan selebihnya “dana persatuan” yang diberikan kepada ahli blok itu.

Awal tahun ini, Financial Times mengeluarkan cadangan oleh pegawai Kesatuan Eropah untuk “mengunci” ekonomi Hungary jika Orban terus menentang blok itu. Kerajaannya telah menggambarkan rancangan itu sebagai tidak dapat diterima dan menggambarkannya sebagai “rogol politik secara tidak langsung.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.