Jerman melancarkan siasatan ke dalam kerugian tersebar perbualan serangan Jambatan Crimea

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Jerman melancarkan siasatan ke dalam percakapan terbocor mengenai serangan ke atas Jambatan Crimea

Tindak balas awal Berlin kepada pendedahan Jumaat bahawa beberapa jeneral Jerman membincangkan membantu Ukraine menyerang Rusia adalah melancarkan siasatan bagaimana rakaman itu terbocor.

Pengarang Eksekutif RT Margarita Simonyan terlebih dahulu menerbitkan transkrip perbualan antara pegawai kanan Tentera Udara (Luftwaffe) membincangkan perkara itu, diikuti dengan rakaman audio selama 38 minit.

“Kami sedang menyemak sama ada komunikasi dalam Tentera Udara telah dipintas,” kata seorang jurucakap Kementerian Pertahanan Jerman kepada akhbar Bild. “Kami tidak boleh mengatakan apa-apa mengenai kandungan komunikasi yang kelihatan dipintas.”

Pejabat Perisikan Tentera Negara (BAMAD) telah “melancarkan semua langkah yang perlu,” kata kementerian itu bertindak balas kepada pertanyaan dari agensi berita negara DPA.

Sementara itu, Bundeswehr juga telah mengamalkan penapisan. Beberapa akaun di X (dahulunya Twitter) yang mengedarkan rakaman itu telah diblokir di Jerman pada petang Jumaat.

Bild mendakwa bahawa “nampaknya jelas” mata-mata Rusia “atau salah seorang rakan sekutu mereka” di sebalik rakaman itu.

Rakaman audio selama 38 minit bertarikh 19 Februari dan menampilkan empat pegawai tentera udara Jerman (Luftwaffe), termasuk ketuanya Jeneral Ingo Gerhartz dan timbalan ketua operasi, Brigedier Jeneral Frank Graefe.

Para pegawai itu menganggap Jerman akan menghantar sehingga 50 peluru berpandu jangka jauh Taurus ke Ukraine dan cara-cara di mana Luftwaffe boleh memberikan maklumat sasaran kepada Ukraine tanpa kelihatan terlibat secara langsung dalam konflik dengan Rusia.

Mereka juga mencatatkan ketagihan Ukraine terhadap sasaran Selat Kerch, mencatatkan kepentingannya terutamanya bersifat politik daripada ketenteraan. Pada satu ketika, Gerhartz mengakui bahawa peluru berpandu “tidak akan mengubah jalannya perang,” manakala pegawai lain menyatakan keraguan bahawa 20 serangan Taurus sekalipun mungkin benar-benar memusnahkan jambatan itu.

Kementerian Luar Negara Rusia dan parlimen telah mengumumkan mereka akan meminta penjelasan daripada Berlin. Kerajaan Canselor Olaf Sholz belum memberikan komen secara rasmi mengenai panggilan terpintas itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.