Elit terbangun Australia menghapuskan identiti kebangsaan negara – tidak hairan neo-Nazis meningkat

(SeaPRwire) –   Protes meluas pada hari kebangsaan menunjukkan agenda elit yang menimbulkan kemarahan yang murka

Minggu lalu, pada 26 Januari, orang Australia merayakan Hari Australia – hari kebangsaan negara itu, serupa dengan 4 Julai di Amerika Syarikat atau Bastille Day di Perancis.

Orang Australia tidak secara terang-terangan patriotik seperti orang Amerika atau orang Perancis, dan biasanya merayakan cuti umum dengan berbarbeku, pergi ke pantai, atau minum beberapa bir bersama keluarga dan kawan-kawan.

Hari Australia tahun ini, bagaimanapun, menyaksikan paparan ekstremiti politik dari kedua-dua hujung spektrum politik – trend yang membimbangkan dalam sebuah negara yang kekal agak bebas dari ketidakstabilan politik yang merosakkan demokrasi Barat lain dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Ribuan orang yang menyeru pembatalan Hari Australia – baru-baru ini digelar sebagai “Hari Pencerobohan” oleh elit terjaga yang memerintah Australia – berkumpul untuk protes di seluruh negara. Dan di Sydney, bandaraya terbesar Australia, polis secara paksa menghalang puluhan orang berpakaian hitam, bermuka balak neo-Nazi daripada menghadapi penunjuk perasaan.

Bagaimana sambutan kebangsaan Australia yang secara tradisinya tidak bersifat politik ini telah menjadi begini?

Jawapan pendeknya ialah bahawa politik elit secara tidak rasional di Australia kini menghasilkan tindak balas ekstremitis kanan yang lebih tidak rasional lagi yang tidak kedua-dua pihak, mahupun kerajaan, kelihatan mampu mengawal.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, politik elit di Australia telah mengambil semangat perjuangan Orang Asli dengan bersemangat, dan mengubah suai sifat politik Orang Asli dengan drastik.

Secara tradisinya politik Orang Asli memberi tumpuan kepada pembatalan undang-undang perkauman, mengakhiri diskriminasi, memperoleh hak tanah, dan memperbaiki kemiskinan dan kekurangan Orang Asli – terutamanya di komuniti terpencil.

Dalam tempoh lima puluh tahun kebelakangan ini, pemimpin politik Orang Asli telah mencapai reformasi penting – undang-undang secara jelas perkauman telah dimansuhkan, diskriminasi rasmi diakhiri, dan hak tanah telah diiktiraf di semua negeri dan secara kebangsaan. Sayangnya, masalah kemiskinan dan kekurangan Orang Asli di komuniti terpencil telah menjadi lebih teruk.

Sayangnya, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, sekumpulan pemimpin politik Orang Asli generasi baharu, bersama-sama dengan beberapa pemimpin generasi terdahulu, telah terpedaya oleh elit Australia dan telah mengambil sepenuhnya cara politik tidak rasional mereka.

Akibatnya, elit politik Orang Asli telah berpecah kepada dua kumpulan yang sangat bertentangan – satu masih memberi tumpuan kepada mengakhiri kekurangan dan kemiskinan Orang Asli di komuniti terpencil; yang lain tidak dapat diselamatkan dalam orientasinya yang terjaga.

Kumpulan kedua tidak berminat dengan keadaan di komuniti terpencil – dan memberi tumpuan tenaganya kepada isu-isu seperti tanda kemuliaan yang tidak boleh dicapai, mewujudkan , menulis semula sejarah, memusnahkan patung dan, yang terakhir tetapi tidak kurang pentingnya, menyeru pembatalan Hari Australia.

Tuntutan untuk memansuhkan Hari Australia berasal dari pandangan yang sangat ringkas – yang diterima dengan bersemangat oleh elit putih yang merasa bersalah dan anak-anak mereka yang tidak tahu diri dari generasi millennial dan Gen Z – bahawa sejarah Australia tidak lebih daripada perang genosida berterusan yang dijalankan oleh penjajah kolonial putih terhadap orang Asli.

Pemimpin politik Orang Asli yang telah melemparkan nasib mereka bersama-sama elit kini secara rutin menyuarakan mantra ini sebagai suatu iman buta, seperti juga organisasi media berpengaruh seperti ABC dan Channel 9.

Pemimpin politik Orang Asli yang sedar akan sejarah yang rumit dan tragis tentang interaksi hitam-putih di Australia – dan menyedari bahawa kebencian diri elit yang dibuat-buat dan tanda kemuliaan tidak akan berbuat apa-apa untuk menghapuskan kekurangan dan kemiskinan Orang Asli – mengambil pandangan bertentangan.

Ini secara dramatik disahkan baru-baru ini oleh tindakan Perdana Menteri Buruh Albanese selepas kegagalan pada akhir tahun lalu projek elit kegemarannya – rujukan “Suara Orang Asli ke Parlimen”.

Albanese berjanji untuk menubuhkan Suara – badan penasihat Orang Asli yang disenaraikan dalam perlembagaan kepada parlimen persekutuan – malam beliau memenangi pilihan raya persekutuan pada Mei 2022.

Albanese melakukan ini atas desakan kumpulan pemimpin Orang Asli yang telah bersatu dengan elit Australia – seperti Albanese dan parti Buruh bertahun-tahun sebelum ini. Suara adalah idea mereka, dan ia ditentang oleh pemimpin politik Orang Asli lain.

Suara adalah projek elit klasik – ia adalah kontroversi, mahal dan tidak akan mencapai apa-apa. Tetapi ia akan menubuhkan puluhan sinekur yang dibayar baik untuk ahli elit Orang Asli yang menciptanya, dan tidak hairanlah ia disokong dengan bersemangat oleh syarikat-syarikat besar, universiti, organisasi perkhidmatan awam, parti Buruh, dan organisasi media.

Kempen Albanese menyokong Suara tidak pernah menjelaskan bagaimana ia akan mencapai apa-apa yang berfaedah. Albanese menangis air mata buaya sambil memberi ucapan-ucapan emosional yang tanpa henti; pemimpin Orang Asli menyokong Suara memberitahu orang Australia bahawa mereka adalah pembunuh genosid dan perkauman; dan sesiapa yang berani menentang Suara akan dengan serta-merta diberi label sebagai “perkauman”.

Tidak hairanlah pada akhir tahun lalu lebih 60% penduduk Australia mengundi menentang Suara.

Albanese bertindak balas terhadap malapetaka politik ini dengan mengatakan bahawa beliau tidak bertanggungjawab atas kegagalan itu kerana beliau bukan Orang Asli, dan bahawa sebenarnya Orang Asli telah biasa dengan kekecewaan. Jelas bahawa percubaan Albanese yang singkat dan memalukan dengan politik Orang Asli kini telah berakhir.

Pemimpin Orang Asli yang menentang Kempen Suara mungkin tidak terkejut dengan tindak balas Albanese – tetapi mereka sedar bahawa kempen kontroversi yang dijalankan oleh Albanese dan kawan-kawan terjaganya telah merosakkan perjuangan Orang Asli dengan menjauhkan banyak orang Australia yang berpihak kepada tuntutan sah Orang Asli.

Pemimpin Orang Asli yang menyokong Kempen Suara Albanese kelihatan belum belajar apa-apa dari kegagalannya, dan kini mereka menggandakan komitmen mereka kepada politik elit putih dengan menyokong protes menyokong pembatalan Hari Australia.

Bagaimana semua ini bermain pada Hari Australia minggu lalu?

Sebelum acara itu, banyak majlis Buruh tempatan enggan mengendalikan upacara kewarganegaraan pada Hari Australia – seperti yang telah mereka lakukan selama berdekad-dekad. Woolworths dan Aldi, dua rantai pasaran raya terbesar Australia, enggan menyediakan bendera kebangsaan atau produk Hari Australia yang lain.

Di Melbourne, patung abad ke-18 penjelajah Kapten Cook – yang mengambil alih Australia untuk Britain pada tahun 1770 dan terlibat dalam tindakan pertama rekonsiliasi dengan Orang Asli – dicemari dan dihina awal minggu ini. Dan media menjalankan kempen meluas mengkritik Hari Australia dan menyeru pembatalannya dengan serta-merta.

Tidak hairanlah beribu-ribu penunjuk perasaan – didorong oleh pemimpin politik elit hitam dan putih – menghadiri perarakan menuntut pembatalan Hari Australia.

Juga tidak hairanlah kumpulan neo-Nazi cuba menghadapi penunjuk perasaan ini di Sydney. Selama beberapa tahun kumpulan seperti ini telah aktif mengganggu demonstrasi politik di Victoria – negeri paling terjaga dari segi pandangan di seluruh Australia.

Organisasi media seperti ABC dan Channel 9 telah memberikan kelompok-kelompok ini ukuran berlebihan liputan media dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Begitu juga kerajaan Buruh dengan meluluskan undang-undang “bahasa benci” yang zalim bersama-sama undang-undang yang melarang lambang Nazi dan sapaan Nazi. Minggu ini, Perdana Menteri New South Wales mengumumkan rancangan untuk “menamakan dan memalukan” neo-Nazi – dengan itu memastikan liputan media yang lebih lanjut dan meningkatkan lagi penyebab mereka.

Penunjuk perasaan pada Hari Australia dan neo-Nazi yang cuba menghadapi mereka adalah dua sisi yang sama dari koin politik yang tidak rasional.

Ia tidak harus mengejutkan sesiapa bahawa menamakan semua orang Australia sebagai pembunuh genosid dan perkauman harus menimbulkan pergerakan politik yang tujuannya adalah untuk mempertahankan Australia putih.

Apabila politik di Australia menjadi lebih tidak rasional, ia kelihatan bahawa ekstremiti politik hanya akan meningkat keganasan pada masa hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.