Mengapa Ketua CIA Amerika Syarikat dihantar untuk menangani rundingan Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   Perjalanan William Burns menunjukkan sesuatu tentang bagaimana kecekapan Antony Blinken dan Kementerian Luar Negerinya dipandang

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah menghantar William Burns, yang berkhidmat sebagai Setiausaha Negara dan Timbalan Setiausaha Negara di bawah Presiden Barack Obama, untuk cuba mengatur persetujuan antara Israel dan Hamas.

Butir-butir apa yang sebenarnya dibincangkan Burns dengan pegawai diplomatik dan perisikan tinggi dari Mesir, Qatar, dan Israel tidak diketahui pada masa ini. Dilaporkan, bagaimanapun, bahawa cadangan terbaru Israel akan melihat penangguhan selama 60 hari dalam pertempuran sebagai balasan untuk pelepasan berperingkat lebih daripada 100 tahanan yang masih ditahan oleh Hamas, dengan wanita dan kanak-kanak terlebih dahulu, kemudian lelaki awam, anggota tentera, dan mayat tebusan yang mati dalam tahanan.

Walaupun, memang, ketua CIA bertemu dengan rakan sejawat dari komuniti perisikan, kehadirannya memaparkan sesuatu yang mencerminkan kekurangan savoir faire di Kementerian Luar Negeri.

Perlu diambil perhatian bahawa kerajaan Amerika Syarikat mempunyai pelbagai pejabat, bahagian, dan jabatan yang bersaing antara satu sama lain untuk pembiayaan dan pengaruh. Selama berdekad-dekad, CIA dan Kementerian Luar Negeri telah cuba untuk mengekalkan jarak. Telah dinyatakan, misalnya, oleh pengasas CIA Miles Copeland Jr. bahawa Kementerian Luar Negeri pada asalnya enggan terlibat dalam sesetengah aktiviti rahsia, seperti agen menggunakan kredensial diplomatik sebagai penutup. Semasa Perang Dingin, Copeland berkata, Kementerian Luar Negeri tidak sahaja enggan mengambil bahagian dalam aktiviti CIA, seperti dalam kes rampasan kuasa di Syria pada tahun 1960-an.

Dalam zaman moden terdapat penyatuan antara dua agensi ini, dan yang lain juga, yang mencerminkan keutamaan pentadbiran berikutnya. Di bawah Presiden George W. Bush, Colin Powell, seorang tentera, menjadi Setiausaha Negara pertama untuk berkhidmat dalam Ketua Turus Bersama semasa berada dalam peranan itu. Ini menunjukkan bahawa Powell, diplomat utama Washington, akan terlibat secara rapat dalam usaha perang Amerika Syarikat di Iraq dan Afghanistan.

Semasa pentadbiran bekas Presiden Donald Trump, beliau mempromosikan Mike Pompeo dari pengarah CIA ke Setiausaha Negara. Gaya dasar luar Trump dengan itu beralih ke pendekatan yang jauh lebih agresif dan subversif, meniru cara CIA menjalankan perniagaannya. Ini terutamanya ditujukan kepada menggagalkan kebangkitan semula China, serta meningkatkan ketegangan dengan Rusia.

Berbeza pula, Presiden Joe Biden merekrut William Burns, seorang diplomat berpengalaman, sebagai pengarah CIA. Seperti ketua staf Colin Powell, pilihan ini adalah kerana kebolehpercayaan, pengalaman dan ketulusan Burns – sifat-sifat yang sesuai bagi seorang diplomat. Biden kelihatan tidak mahu seseorang yang memperoleh pengalaman profesional mereka daripada CIA untuk memimpin agensi perisikan, mungkin kerana orang sedemikian cenderung kepada apa yang Pompeo gambarkan sebagai

Fakta bahawa pengarah CIA terlibat secara rapat dalam perundingan antara Israel dan Hamas, selepas sudah menjadi sebahagian daripada persetujuan November yang membawa kepada pelepasan tebusan Palestin dan Israel serta gencatan senjata selama seminggu, mungkin membimbangkan. Ia boleh ditafsirkan bahawa Amerika Syarikat sebenarnya tidak berminat dengan diplomasi sebenar tetapi lebih kepada cuba mengugut pemimpin Hamas untuk menyerah kalah bagi pihak Jerusalem Barat.

Walaupun itu memang mungkin kesnya, kerana kerajaan Israel komited kepada kemenangan tentera penuh di Gaza dan pentadbiran Biden menyokong Jerusalem Barat hampir tanpa syarat, ia lebih menunjukkan fakta bahawa Kementerian Luar Negeri kekurangan kepimpinan dan kepakaran untuk menangani situasi ini.

Ketika Burns mengurus perundingan antara Israel dan Hamas, Setiausaha Negara Antony Blinken yang pakar percaya adalah usaha oleh Washington untuk mengukuhkan perdagangan lintas Atlantik berikutan ketidakstabilan di Timur Tengah. Beliau juga kekal pada berhubung China, memanggil ‘diplomasi hutang’ dan amalan buruh dan perdagangan yang tidak adil. Sementara itu, mendesak gencatan senjata di Gaza – rupa-rupanya tidak menyedari bahawa beliau bukan lagi orang yang memimpin usaha diplomatik semasa.

Kekurangan kepimpinan daripada Blinken pada saat penting dalam konflik di Gaza ini, ketika askar Amerika Syarikat mati di Timur Tengah dan perdagangan antarabangsa terancam oleh serangan Houthi terhadap kapal-kapal yang menggunakan Terusan Suez, jelas. Fakta bahawa CIA terpaksa campur tangan pada ketika ini menunjukkan keadaan Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat yang malang, menekankan penurunan yang beransur-ansur tetapi tidak dapat dielakkan terhadap kuasa lembut Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.