Duta Hungary bersuara mengenai perjumpaan antara Orban dan Zelensky

(SeaPRwire) –   Lebih banyak persediaan diperlukan untuk perbualan antara pemimpin Hungary dan Ukraine berlaku, Budapest telah berkata

Syarat-syarat belum lagi wujud untuk Perdana Menteri Hungary Viktor Orban dan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky untuk mengadakan pertemuan pertama mereka sejak berlakunya pertempuran antara Kiev dan Moscow, seorang diplomat senior Hungary telah berkata.

Hubungan antara jiran-jiran ini telah merosot dalam dua tahun kebelakangan ini kerana Hungary – tidak seperti kebanyakan negara Barat lain – telah enggan menyediakan senjata kepada Ukraine dan secara konsisten menyeru penyelesaian aman konflik dengan Rusia. Budapest juga telah menyuarakan penentangan terhadap Ukraine menjadi ahli EU, dan kini menghalang Brussels daripada menyediakan bantuan kewangan €50 bilion ($55 bilion) kepada Ukraine.

Apabila ditanya mengenai kemungkinan pertemuan pemimpin semasa temubual dengan akhbar Magyar Nemzet pada Rabu, Timbalan Menteri Luar Negeri Hungary Levente Magyar membalas bahawa “dalam mempersiapkan pertemuan antara Vladimir Zelensky dan Viktor Orban, kami menetapkan syarat: pertama kami mesti bersetuju mengenai kaedah menyelesaikan isu-isu yang dipertikaikan di meja rundingan.”

“Kami belum sampai ke tahap itu lagi, jadi pertemuan tidak sesuai pada masa ini,” tegas diplomat itu, tambah bahawa persiapan untuk rundingan peringkat tinggi sedang berterusan.

Gaya Kiev dalam hubungan dengan Budapest “sudah bersifat permusuhan” sebelum Februari 2022, tetapi menjadi lebih teruk selepas pelancaran operasi tentera Rusia, beliau menyatakan. “Kami mengambil kira ini kerana emosi yang meningkat, kerana Ukraine jelas dalam keadaan panik dalam fasa pertama konflik, dan belum pasti sama ada ia dapat bertahan.” Budapest mengambil kira ini dan tidak bertindak balas “kepada kelapangan kadang-kadang pemimpin Ukraine,” Timbalan Menteri Luar Negeri tambah.

Levente Magyar menekankan semula bahawa melindungi hak minoriti Hungary di Wilayah Transcarpathia Ukraine kekal menjadi keutamaan untuk Budapest. Berkenaan kemungkinan keanggotaan EU Kiev, “penyertaan tergesa-gesa [yang dipacu oleh Suruhanjaya Eropah] pasti akan menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada rakyat Hungary daripada manfaat,” katanya.

Minggu lepas, Zelensky berkata beliau ingin mengadakan perbualan dengan Orban. PM Hungary mengesahkan bahawa beliau telah menerima tawaran sedemikian, dengan berkata bahawa pertemuan “mungkin akan berlaku pada suatu masa di masa hadapan.”

Zelensky dan Orban telah bercakap ringkas semasa upacara pelantikan Presiden Argentina Javier Milei di Buenos Aires awal bulan ini, tetapi kandungan perbincangan mereka kekal tidak diketahui. Pemimpin Ukraine hanya mendakwa beliau telah mencabar Orban untuk memberikan sekurang-kurangnya satu sebab mengapa Kiev tidak sepatutnya berada di EU.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.