Demonstrasi mahasiswa pro-Palestin menular ke negara Nordik

(SeaPRwire) –   Demo pelajar pro-Palestin menyebar ke negara Nordik

Gelombang protes kampus universiti di seluruh Eropah dan AS yang menyatakan solidariti dengan Palestin atas peperangan di Gaza kini telah mencapai negara-negara Nordik, menurut laporan media.

Di Finland, berdozen-dozen penunjuk perasaan dari kumpulan solidariti Pelajar untuk Palestin dilaporkan telah mendirikan kem luar bangunan utama di Universiti Helsinki. Mereka menuntut supaya institusi itu memutuskan hubungan dengan universiti Israel, termasuk menamatkan semua perjanjian pertukaran pelajar dan kerjasama penyelidikan.

Menurut penunjuk perasaan, universiti Israel, terutamanya Universiti Tel Aviv dan Universiti Ibrani Jerusalem, telah terlibat dalam membangunkan teknologi senjata yang digunakan di Gaza dan dalam melatih kakitangan tentera bekerjasama dengan Angkatan Pertahanan Israel (IDF).

Institusi pengajian tinggi Finland harus mengikuti yang di Norway, di mana lima universiti memutuskan hubungan dengan Israel pada Februari, kata penunjuk perasaan. Mereka telah memberi amaran bahawa demonstrasi akan berterusan sehingga tuntutan mereka dipenuhi.

Di Denmark, pelajar juga telah mendirikan kem pro-Palestin di Universiti Copenhagen. Kira-kira 45 kema telah dilaporkan dipasang di padang di luar kampus Fakulti Sains Sosial.

Universiti berkata pelajar boleh protes tetapi meminta mereka menghormati peraturan di kawasan kampus. “Cari dialog, bukan konflik dan berikan ruang untuk perspektif selain daripada anda sendiri,” pentadbiran menyatakan di X (dahulunya Twitter).

Kumpulan pro-Palestin mengatakan usaha mereka untuk bercakap dengan pentadbiran selama dua tahun yang lalu mengenai penarikan pelaburan dari syarikat Israel telah sia-sia.

“Kami tidak lagi boleh berpuas hati dengan dialog berhati-hati yang tidak membawa kepada tindakan konkrit,” kata kumpulan itu di laman Facebooknya.

Kumpulan pro-Palestin juga dijangka akan menganjurkan demonstrasi besar-besaran di bandar ketiga terbesar Sweden, Malmo, yang akan menjadi tuan rumah Konsert Lagu Eurovision.

Sweden dilaporkan mengukuhkan keselamatan sebelum protes, memberikan polis senjata lebih besar dan membawa pegawai pengukuhan dari Denmark dan Norway.

Demonstrasi di Malmo dijadualkan pada 9 Mei, ketika Israel akan mengambil bahagian dalam separuh akhir Eurovision kedua, dan 11 Mei, hari peringkat akhir. Penunjuk perasaan berkata mereka akan mencabar penyertaan Israel dalam pertandingan itu.

Eden Golan, peserta Israel, telah diberitahu untuk tidak meninggalkan bilik hotelnya kerana kebimbangan keselamatan.

Laporan mengenai protes pro-Palestin yang semakin meningkat datang ketika kereta kebal Israel memasuki bandar Rafah di selatan Gaza untuk menjalankan “operasi lawan keganasan tepat” terhadap militan Hamas.

Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap Israel pada 7 Oktober tahun lalu, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Israel segera mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan itu, sehingga kini membunuh hampir 35,000 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.