Demokrat membuat Trump ‘martir’ – calon presiden

(SeaPRwire) –   Chris Christie mengatakan salah untuk melarang bekas Presiden Donald Trump dari senarai undian primer Maine

Mantan gabenor New Jersey dan calon presiden 2024 Chris Christie menuduh Demokrat membantu menukar Donald Trump kepada seorang “martir,” merujuk kepada keputusan oleh pegawai Maine untuk melarang bekas pemimpin itu dari senarai undian negeri primer.

Berbual dengan CNN pada Jumaat, Christie melancarkan serangan terhadap pesaing GOPnya, menyasarkan kedua-dua Nikki Haley dan Trump, tetapi kemudian mengkritik keputusan Maine untuk memenjarakan bekas pemimpin itu dari senarai undian – negeri kedua untuk berbuat demikian selepas Colorado.

Penyingkiran Trump dari senarai undian negeri “membuatnya seorang martir,” kata Christie. “Anda tahu, dia sangat baik bermain ‘Kasihan aku, kasihan aku.’ Dia sentiasa mengadu. Orang kaya dari New York yang kaya yang menggunakan wang orang lain untuk membayar yuran guamannya.

Dalam keputusan 34 muka surat diterbitkan awal minggu ini, Setiausaha Negeri Maine Shenna Bellows, seorang Demokrat, menerangkan bahawa Trump akan disalahkeluarkan dari perlumbaan primer negeri atas komen dan tindakannya berkaitan rusuhan di Capitol AS pada 6 Januari 2021.

“Sepanjang beberapa bulan dan mencapai puncaknya pada 6 Januari 2021, [Trump] menggunakan naratif palsu penipuan undian untuk mengapi-apikan penyokongnya dan mengarahkan mereka ke Capitol untuk menghalang pensahihian pilihan raya 2020 dan pemindahan kuasa yang aman,” tulis Bellows.

Langkah itu menandakan kali pertama Perkara 14 Perlembagaan AS digunakan untuk menyekat calon presiden dari primari negeri. Peruntukan itu menyatakan bahawa pegawai awam AS didapati “terlibat dalam pemberontakan atau pemberontakan” dilarang daripada memohon jawatan awam.

Semasa Demokrat memecat Trump atas rusuhan 6 Januari dan menuduhnya menghasut, bekas presiden itu menolak dakwaan sebagai “penganiayaan politik.”

Dalam temubualnya dengan CNN, Christie kemudian mendakwa keputusan sedemikian sepatutnya “diputuskan oleh pengundi,” berbanding mahkamah atau pegawai dilantik, tambah “ia tidak baik untuk demokrasi kita. Pada akhirnya, Donald Trump sepatutnya dikalahkan oleh pengundi di tempat undian.

Semasa beliau cuba kembali ke Rumah Putih untuk penggal kedua, Trump menghadapi tidak kurang empat kes jenayah di seluruh AS, termasuk dakwaan campur tangan pilihan raya, bayaran senyap kepada pelakon lucah Stormy Daniels, serta dakwaan berkaitan pengekalan dokumen sulit yang tidak wajar. Beliau kini mendahului dalam kajian bagi pencalonan Parti Republikan untuk bertanding menentang Presiden Joe Biden pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.