Cuba menuduh AS mencipta ancaman mata-mata palsu

(SeaPRwire) –   Washington cuba mendakwa AS mempergunakan ancaman pengintipan yang dicipta

AS secara palsu menuduh negara-negara lain mengintip sementara sendiri terlibat dalam pengintipan meluas, Menteri Luar Negeri Cuba Bruno Eduardo Rodriguez Parrilla telah mendakwa.

Rodriguez membuat komen pada Khamis, pada hari yang sama sebagai bekas Duta Besar AS ke Bolivia, Victor Manuel Rocha, mengaku di mahkamah Florida mengintip untuk kerajaan Komunis di Havana.

“Kerajaan AS, yang mengintip dan melanggar privasi warganegara… paling banyak, mencipta ancaman asing dalam pengintipan data,” diplomat Cuba itu menulis di X (dahulunya Twitter), tanpa secara terus menyebut Rocha.

“Apa yang akan datang adalah lebih banyak pengumpulan dana di kalangan pembayar cukai [AS] dan langkah-langkah agresif baru terhadap negara ketiga,” Rodriguez mendakwa.

Rocha ditahan di Miami, Florida pada Disember atas syak wasangka bekerja untuk perkhidmatan perisikan Cuba selama lebih empat dekad.

Berusia 73 tahun itu memegang pelbagai jawatan tinggi dalam Jabatan Negara AS dari 1981, termasuk berkhidmat sebagai Duta AS di Bolivia antara 2000 dan 2002. Selepas meninggalkan perkhidmatan diplomatik, beliau menjadi penasihat kepada ketua Pemerintah Selatan AS, yang bidang kuasanya meliputi Amerika Tengah dan Selatan serta Caribbean.

Penyiasat mendakwa Rocha, yang dilahirkan di Colombia, direkrut oleh pengintip Cuba pada 1973, beberapa tahun sebelum beliau menjadi warganegara AS. Beliau dituduh secara rahsia melepas maklumat kepada kerajaan Cuba.

Rocha mempunyai kelulusan keselamatan tinggi yang membenarkan akses kepada data sensitif, mengikut dakwaannya. Pihak berkuasa AS, bagaimanapun, tidak mendedahkan jenis data sensitif yang telah dibekalkan oleh Cuba.

Dalam perbualan dengan ejen FBI yang berpura-pura sebagai pegawai Cuba, bekas diplomat itu didakwa telah berkata bahawa “keutamaan nombor satu saya adalah… sebarang tindakan di Washington yang membahayakan nyawa kepimpinan [Cuba], atau revolusi itu sendiri.”

Semasa perbicaraan di mahkamah persekutuan Miami pada Khamis, Rocha bersetuju untuk bersalah terhadap dua tuduhan bersekongkol untuk bertindak sebagai ejen kerajaan asing. Sebagai balasan, pendakwa bersetuju menolak lebih daripada setengah belas tuduhan lain terhadapnya, lapor AP.

Bekas diplomat itu kini menghadapi penjara sehingga sepuluh tahun. Temuduga mahkamahnya yang akan datang dijadualkan pada pertengahan April.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.