China tolak ugutan ‘akibat buruk’ Washington

(SeaPRwire) –   Beijing telah menolak amaran dari Washington tentang ‘akibat’

Beijing telah menolak amaran dari Washington kepada syarikat China yang didakwa menyokong tentera Rusia semasa konfliknya dengan Ukraine. China akan dengan tegas melindungi kepentingannya daripada “campur tangan asing”, menurut Kementerian Luar Negeri yang berkata bertindak balas.

Pada hujung minggu lalu, Setiausaha Treasure Amerika Syarikat Janet Yellen mengancam syarikat China dengan “akibat yang signifikan” sekiranya “memberi sokongan bahan kepada perang Rusia terhadap Ukraine.”

Amaran Yellen datang apabila pegawai Amerika Syarikat tidak dikenali memberitahu Bloomberg bahawa syarikat China menyediakan mikroelektronik dan alat mesin kepada Rusia untuk menghasilkan kereta kebal, serta optik dan pendorong untuk digunakan dalam peluru berpandu.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning menanggapi kenyataan Yellen semasa sidang akhbar pada Isnin.

“Hubungan China-Rusia tidak boleh diserang atau dicemari, dan hak dan kepentingan yang sah China dan syarikat China tidak boleh terjejas,” kata Mao. “China akan mengambil langkah tegas untuk melindungi hak dan kepentingan yang sah kami.”

Komentar itu datang semasa Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov tiba di Beijing pada Isnin untuk lawatan dua hari.

“Kerjasama normal antara China dan Rusia tidak sepatutnya tertakluk kepada campur tangan asing atau sekatan,” tambah Mao berhubung amaran Washington kepada Beijing tentang hubungannya dengan Moscow.

Pegawai Amerika Syarikat telah berulang kali memperingatkan syarikat China terhadap berurusan dengan tentera Rusia sejak Moscow memulakan operasinya di Ukraine pada 2022. Moscow dan Beijing berulang kali menafikan dakwaan Amerika Syarikat bahawa tentera Rusia membeli peluru dan teknologi ‘guna ganda’ (dengan aplikasi tentera dan awam) dari China.

Menurut Mao, Beijing “berkomitmen memainkan peranan membina dalam mempromosikan gencatan senjata dan penyelesaian politik krisis” antara Moscow dan Kiev.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden China Xi Jinping telah memperdalam kerjasama tentera dan diplomatik mereka dalam dua tahun kebelakangan ini, dengan kedua-dua pemimpin mengisytiharkan perkongsian “tiada sempadan” pada Februari 2022. Perkongsian itu telah menyaksikan Rusia menjadi pembekal minyak terbesar China, manakala agensi angkasa lepas Rusia Roscosmos mengumumkan bulan lalu bahawa ia boleh bekerjasama dengan China untuk membina reaktor nuklear automatik di Bulan menjelang 2035.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.