China menanggapi kebimbangan WHO tentang penyakit kanak-kanak misteri

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai di Beijing telah mengaitkan wabak penyakit pernafasan kanak-kanak kepada patogen-patogen yang diketahui secara umum

Pihak berkuasa China telah meringankan kebimbangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) terhadap peningkatan kes penyakit pernafasan kanak-kanak, dengan menyatakan wabak itu melibatkan hanya patogen-patogen yang diketahui secara umum dan kemungkinan besar berpunca daripada penghapusan sekatan Covid-19.

Pegawai-pegawai dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China menanggapi pertanyaan WHO pada Khamis, dengan memberikan data yang diminta mengenai kes-kes baru pneumonia dan gangguan pernafasan lain pada kanak-kanak. “Pihak berkuasa China memberitahu bahawa tiada pengesanan patogen atau penyampaian klinikal yang luar biasa atau baru” bagi gangguan pernafasan, kata WHO dalam satu .

Data itu mengesahkan peningkatan kemasukan kanak-kanak yang sakit akibat mycoplasma pneumoniae, jangkitan bakteria yang biasa, serta adenovirus, influenza dan patogen-patogen biasa yang lain. “Sesetengah peningkatan ini lebih awal dalam musim berbanding yang biasanya dialami, tetapi tidak mengejutkan, memandangkan penghapusan sekatan Covid-19, seperti yang dialami negara-negara lain,” kata WHO.

Laporan media mencadangkan bahawa peningkatan penyakit pernafasan telah menenggelamkan kemudahan perubatan di China utara, tetapi pegawai-pegawai China memberitahu WHO bahawa peningkatan lalu lintas pesakit tidak melebihi kapasiti hospital. Pihak berkuasa Beijing juga mencatatkan bahawa mereka telah meluaskan pengawasan gangguan pernafasan, termasuk mycoplasma pneumoniae, yang mungkin telah menyumbang kepada peningkatan kes yang dilaporkan sejak pertengahan Oktober.

Laporan wabak penyakit pernafasan kanak-kanak di China menimbulkan kebimbangan terhadap kemungkinan penyakit misteri atau wabak baru yang muncul. Covid-19 dan SARS contohnya, pada mulanya dilaporkan sebagai jenis pneumonia luar biasa. SARS meletus di selatan China pada tahun 2002.

Dr. Paul Hunter, profesor perubatan di Universiti East Anglia, UK berkata fakta bahawa nodul paru-paru dilihat dalam sinar-X pesakit dalam wabak terbaru di China mencadangkan “sebab bakteria, berbanding virus.” Beliau menambahkan sedikit kes dilaporkan pada orang dewasa, mencadangkan jangkitan berpunca daripada patogen-patogen biasa yang mereka telah pun dedahkan sebelum ini.

“Secara keseluruhannya, ini tidak kedengaran seperti wabak disebabkan virus baru kepada saya,” kata Hunter dalam kenyataan. “Jika ia adalah, saya akan mengharapkan melihat lebih banyak jangkitan pada orang dewasa.” Kerana China mengenakan sekatan Covid-19 yang ketat dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kanak-kanak membina kekebalan yang agak sedikit terhadap patogen-patogen biasa yang kini sedang merebak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)