China bertindak balas kepada rancangan Pentagon untuk memperluas tentera

(SeaPRwire) –   Beijing mendesak jiran menjadi berwaspada terhadap ekspansi tentera AS yang semakin meluas

Kementerian Pertahanan China telah menyeru negara-negara Asia Pasifik untuk berjaga-jaga terhadap penempatan tentera AS di rantau ini, dengan mengutip rancangan Pentagon untuk membina semula lapangan terbang zaman Perang Dunia Kedua di Pasifik.

Berucap dalam sidang akhbar pada Khamis, jurucakap tentera Wu Qian berkata skim lapangan terbang itu hanyalah cara bagi Washington untuk “mengekalkan hegemoninya,” langkah yang hanya akan “menimbulkan konfrontasi.”

“Tentera China sedang memantau dengan teliti pergerakan Amerika Syarikat, dan akan dengan tegas mempertahankan hak maritim, keselamatan dan kedaulatan China di rantau ini,” katanya.

Wu terus mengutuk penempatan sedemikian sebagai sebahagian daripada “mindset Perang Dingin,” mengulangi kecaman terdahulu terhadap aktiviti tentera AS di seluruh rantau ini, termasuk laluan berkala kapal tentera Amerika Syarikat melalui Selat Taiwan yang dipertikaikan.

Awal bulan ini, Jeneral Tentera Udara Amerika Syarikat Kenneth Wilsbach memberitahu media Jepun bahawa Pentagon akan segera membuat kemajuan besar dalam mengambil semula lapangan terbang Tinian yang ditinggalkan – yang digunakan untuk pengeboman atom Amerika Syarikat terhadap Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia Kedua, tetapi kini telah jatuh ke dalam keadaan terbiar.

Jeneral itu menegaskan projek pemulihan itu adalah sebahagian daripada rancangan lebih besar untuk menggerakkan pesawat peperangan Amerika di seluruh rantau ini.

“Jika anda memperhatikan beberapa bulan akan datang, anda akan melihat kemajuan besar,” tambah Wilsbach, walaupun tidak menawarkan jangka masa tepat bila kemudahan itu akan siap digunakan.

Ditinggalkan selepas Perang Dunia Kedua, pangkalan udara Tinian terletak di pulau kecil di Kepulauan Mariana Utara, wilayah Amerika Syarikat di utara Guam dan kira-kira 1,800 batu (3,000 km) timur daripada daratan China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.