Billionair Rusia menuntut bank Israel untuk membekukan derma

(SeaPRwire) –   Roman Abramovich mengugut tindakan undang-undang terhadap bank Israel kerana membekukan derma $2.2 juta

Billionair Rusia Roman Abramovich telah menuntut agar bank Israel Mizrahi Tefahot membuka semula akaunnya dan membenarkannya membuat derma NIS 8 juta (kira-kira $2.2 juta) kepada ZAKA, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berpangkalan di Jerusalem.

ZAKA, yang mengendalikan pasukan sukarelawan paramedic dan penyelamat latihan khas, telah menjadi pusat usaha untuk mengumpul mayat beratus-ratus orang Israel, termasuk dari Gaza, berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober, yang menyebabkan kematian 1,200 orang Israel.

Roman Abramovich, yang diberikan kewarganegaraan Israel pada 2018, dan ZAKA telah mengfailkan saman terhadap bank itu, menuduh bank itu secara haram menolak permintaan Abramovich untuk memindahkan dana, yang bertujuan untuk menyokong aktiviti NGO itu ketika konflik berterusan.

Sebelum ini bank itu telah enggan memindahkan dana itu, dengan menyatakan sanksi yang dikenakan ke atas jutawan itu oleh Kesatuan Eropah dan kerajaan British. Bank itu mendakwa bahawa disebabkan sanksi ini, akaun bank Abramovich, yang bernilai lebih $9 bilion mengikut Forbes, telah dibekukan dan tiada operasi sebarang jenis boleh dilaksanakan.

EU telah mengenakan sanksi ke atas beratus-ratus individu dan entiti Rusia, termasuk “orang perniagaan dan oligarki,” sejak bermulanya konflik di Ukraine pada Februari 2022, termasuk bekas pemilik Chelsea FC. Pada Disember tahun ini, mahkamah EU mengekalkan sanksi terhadap jutawan itu, selepas Abramovich membawa kes terhadap EU pada Mei 2022, meminta pembatalan penyertaannya dalam senarai sanksi.

Peguam Abramovich mendakwa bahawa kerajaan Israel tidak mengenakan sebarang sanksi terhadapnya berikutan konflik di Ukraine, dan begitu juga kerajaan AS, dan oleh itu pembekuan akaun itu adalah haram. Saman itu juga menyatakan bahawa Abramovich membuka akaun bank bertahun-tahun lalu, dan bahawa wang derma untuk ZAKA itu telah disimpan dalam akaun pada masa itu.

ZAKA ditubuhkan lebih 30 tahun lalu berikutan gelombang letupan bas dan serangan bunuh diri di Israel semasa peningkatan konflik Israel-Palestin, dan sejak itu berkembang menjadi pertubuhan kemanusiaan antarabangsa dengan lebih 2,800 sukarelawan berpangkalan di lebih 15 negara. Berikutan pengiktirafan PBB, ZAKA kemudiannya diminta membantu berikutan bencana alam (contohnya Jepun, Haiti, New Orleans, Thailand); nahas pesawat (contohnya AS, Mexico) dan serangan pengganas (contohnya Mumbai, Mombasa, Istanbul).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.