Carlson dedahkan janji Musk kepada Putin

(SeaPRwire) –   Pemilik X (dahulunya Twitter) akan tidak menapis temubual komentator Amerika yang diraikan dengan Presiden Rusia

Elon Musk, jutawan pemilik X (dahulunya Twitter), telah menjanjikan untuk tidak menapis temubual wartawan Amerika Tucker Carlson dengan Presiden Rusia Vladimir Putin apabila ia dimuatnaik ke platform itu, Carlson berkata pada Selasa dalam video dimuatnaik dari Moscow.

Carlson memuji Musk atas janjinya “untuk tidak menghalang atau menindas temubual itu sebaik sahaja kami muatnaiknya di platformnya X,” mengesahkan bahawa video itu akan tersedia tanpa sekatan kepada sesiapa yang memilih untuk menontonnya di laman web sendiri juruhebah itu juga.

“Kerajaan-kerajaan Barat, sebaliknya, tentu akan berusaha sedaya upaya untuk menapis video ini di platform yang kurang berprinsip lagi, kerana itulah yang mereka lakukan – mereka takut akan maklumat yang tidak dapat dikawal,” juruhebah itu terus, menggalakkan rakyat Amerika untuk menonton temubual itu supaya dapat mendidik diri mengenai “perkembangan yang mengubah sejarah” yang berlaku di Rusia dan Ukraine.

Selepas mengambil alih apa yang dahulunya dipanggil Twitter pada akhir 2022, Musk terkenal bekerjasama dengan kumpulan wartawan untuk melepaskan komunikasi dalaman yang secara meluas diterima sebagai bukti bahawa beberapa agensi kerajaan AS telah menindas penyebaran naratif yang tidak mereka kehendaki di media sosial dengan cara yang tidak berperlembagaan.

Keputusan Musk untuk membenarkan beberapa pengguna yang dilarang kembali ke X – termasuk bekas presiden AS Donald Trump dan, lebih baru-baru ini, pemilik Infowars Alex Jones – dipuji oleh penyokong kebebasan bersuara, termasuk Carlson. Bekas pengacara Fox News itu melancarkan rancangan bercakap bebas disiarkan di X tahun lalu selepas beliau dipecat secara tidak rasmi dari mengacarakan rancangan waktu perdana nombor satu di AS atas sebab-sebab yang masih belum didedahkan secara awam.

Walaupun Musk menyajikan dirinya sebagai penyokong kebebasan bersuara mutlak ketika membeli platform itu, X ketara meningkatkan pematuhan terhadap permintaan kerajaan untuk menurunkan kandungan sejak pengambilalihannya, mematuhi 80% permintaan sedemikian berbanding 50% di bawah pendahulunya, mengikut laporan diterbitkan tahun lalu oleh portal teknologi Rest of World. Ini tidak menghalang kerajaan barat, termasuk EU, meminta beliau menindas “penyebaran berita palsu” dan “ucapan kebencian”, mengancam hukuman berat untuk ketidakmematuhan.

Seperti Carlson, Musk telah menjadi penyokong kuat keamanan di Ukraine, berulang kali memperingatkan Washington terhadap memprovokasi konflik terus dengan Moscow yang boleh berlarutan ke perang dunia ketiga. Oleh itu, walaupun beliau memberikan Ukraine akses percuma ke perkhidmatan internet satelit Starlink syarikatnya SpaceX, beliau telah enggan membolehkan sistem itu berhampiran Crimea, takut Kiev menggunakannya untuk memudahkan serangan ke atas armada Rusia, dengan mengatakan pada September bahawa melakukannya akan menjadikan syarikatnya “secara terang-terangan terlibat dalam tindakan perang besar dan eskalasi konflik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.