Calon Presiden AS mengkritik serangan Amerika Syarikat ke atas Syria dan Iraq

(SeaPRwire) –   Robert F. Kennedy Jr. menggesa Washington untuk mengeluarkan tentera AS yang tidak diingini daripada Timur Tengah untuk mengelakkan konflik yang lebih meruncing.

AS harus mengeluarkan tentera daratnya dari negara-negara Timur Tengah yang tidak menyambut mereka, kata calon bebas untuk presiden AS, Robert F. Kennedy Jr.

Beliau berkata eskalasi ini boleh dielakkan, bertindak balas dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) terhadap serangan Washington ke atas lebih 80 sasaran yang dikaitkan dengan Pengawal Revolusi Iran (IRGC) di Iraq dan Syria dalam serangan udara meluas.

Pusat Pemerintah AS menyatakan ia menyerang 85 sasaran berkaitan Iran di Syria dan Iraq sebagai balasan terhadap serangan baru-baru ini oleh pejuang yang “berafiliasi Iran” yang mengorbankan tiga anggota perkhidmatan AS di Jordan. Pos X Presiden Joe Biden membaca bahawa AS tidak “mencari konflik di Timur Tengah atau mana-mana tempat lain di dunia. Tetapi kepada semua mereka yang mencari untuk berbuat kerosakan kepada kami: Kami akan bertindak balas,” walaupun Iran menafikan keterlibatannya dalam insiden itu.

“Jika kita ‘tidak mencari konflik,’ maka keluarkanlah tentera daripada situ,” kata Kennedy, seolah-olah bertindak balas kepada kenyataan Biden. “Mereka tidak diingini. Mereka tidak diperlukan,” tambahnya.

Robert F. Kennedy Jr. mendakwa eskalasi semasa tidak akan perlu jika Washington tidak meletakkan tentera “di kawasan sasaran” milisia Syiah. Beliau menggambarkan kewujudan kumpulan-kumpulan ini “sebagai warisan perang haram kami di Iraq.” Beliau mengingatkan bahawa kedua-dua Iraq dan Syria telah meminta tentera AS meninggalkan wilayah mereka manakala Iran tidak akan dapat diterima kehadiran tentera Amerika di sempadannya.

Selain mengeluarkan tentera AS “daripada Timur Tengah,” Kennedy menggesa Washington untuk menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa serantau. Calon presiden juga menggambarkan kehadiran tentera di kawasan itu sebagai “sasaran yang tidak dapat dipertahankan bagi sesiapa di rantau ini yang mahu mencetuskan konflik.”

Iraq telah mengutuk AS atas serangan udara itu, menyatakan ia “merupakan pelanggaran kedaulatan Iraq” dan “membawa ancaman yang boleh membawa Iraq dan rantau ini kepada akibat yang buruk. Tentera Syria, seperti yang dikutip oleh agensi berita SANA, mengecam serangan itu sebagai “agresi tentera pendudukan Amerika.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.