AS menyerang sasaran di seluruh Timur Tengah: Apa yang kami ketahui sejauh ini

(SeaPRwire) –   Tujuh kemudahan di Iraq dan Syria didakwa digunakan oleh pasukan bersekutu Iran telah diserang

AS telah melancarkan siri serangan udara ke atas kumpulan militia di seluruh Iraq dan Syria sebagai tindak balas kepada serangan awal di Jordan yang mengakibatkan tiga askar Amerika Syarikat terbunuh dan puluhan lagi cedera.

Apakah yang menjadi sasaran Pentagon?

Serangan itu diarahkan kepada lebih daripada 85 sasaran, termasuk pusat kawalan dan komando, kemudahan perisikan, dan kemudahan penyimpanan senjata, yang mana AS mendakwa digunakan oleh kumpulan yang berkaitan dengan Pasukan Quds Iran Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC), unit elit rahsia yang mengkhususkan dalam operasi luar negara. Washington sebelum ini menuduh kumpulan-kumpulan ini menyerang AS dan sekutunya di rantau ini.

Tehran telah mendakwa bahawa kumpulan-kumpulan serantau ini bertindak secara bebas.

Menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby, AS menyerang jumlah tujuh kemudahan, tiga di Iraq, dan empat di Syria. Beliau berkata serangan itu melibatkan pembom B-1 strategik yang dihantar dari AS, yang menembak lebih daripada 125 munisi panduan ketepatan tinggi selama kira-kira separuh jam.

Kirby mendakwa bahawa sasaran itu dipilih “untuk mengelakkan kematian orang awam” dan berdasarkan bukti bahawa mereka berkaitan dengan serangan ke atas perondaan tentera Amerika Syarikat, dengan menambah bahawa Washington percaya serangan itu berjaya.

Pertama daripada banyak

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menyatakan bahawa langkah itu hanyalah yang pertama daripada siri tindak balas akan datang berikutan serangan drone pada pasukan tentera AS di Jordan. “Tindak balas kami bermula hari ini,” katanya. “Ia akan berterusan pada masa dan tempat pilihan kami.”

Beliau menambah bahawa AS “tidak menghendaki konflik di Timur Tengah atau mana-mana tempat lain di dunia,” tetapi akan membalas kepada sesiapa yang cuba menyakiti rakyat Amerika.

Menyokong kenyataan ini, Kirby berkata ini “tidak akan menjadi serangan sekali gus sahaja,” tetapi menekankan bahawa Washington tidak mahu konflik dengan Iran. Beliau menambah bahawa sasaran “dipilih untuk merosakkan dan mengganggu keupayaan IRGC dan kumpulan yang disokong dan disokongnya.”

Politico melaporkan, dengan mengutip dua pegawai AS yang tidak dinamakan, bahawa Washington kini boleh memberi tumpuan kepada Yemen untuk menyasarkan kumpulan tempatan yang dipercayai juga berkaitan dengan Iran.

Apakah yang AS balas?

Pentagon berkata kumpulan berkaitan Iran telah menjalankan lebih daripada 160 serangan ke atas pangkalan dan pasukan AS di Timur Tengah sejak 7 Oktober, apabila ketegangan di Timur Tengah meningkat sekali lagi selepas gerakan bersenjata Palestin Hamas, yang mempunyai hubungan rapat dengan Tehran, melancarkan serangan mengejut ke atas Israel.

Serangan udara baru AS datang selepas serangan drone pada minggu lalu ke atas Menara 22, pangkalan AS di Jordan terletak berhampiran sempadan Syria dan Iraq, membunuh tiga askar AS dan mencederakan lebih daripada 40 orang lagi. Tanggungjawab telah dituntut oleh Kumpulan Pertahanan Iraq, kumpulan payung untuk militia Syiah.

Bantahan

Kedua-dua Iraq dan Syria mengutuk serangan AS.

Jurucakap tentera Iraq Yahya Rasool menyebut serangan itu “melanggar kedaulatan Iraq,” dengan memberi amaran bahawa ia “mengancam usaha kerajaan Iraq, dan membawa ancaman yang boleh membawa Iraq dan rantau ini ke akibat yang buruk.”

Tentera Syria, seperti yang dikutip oleh agensi berita SANA, mengecam serangan itu sebagai “agresi pasukan pendudukan Amerika.” Ia menekankan bahawa serangan itu mengakibatkan beberapa kematian di kalangan orang awam dan tentera, dan berlaku di kawasan di mana Damascus sedang berperang menentang pengganas IS (Negara Islam, sebelumnya ISIS).

Tindakan ini, kenyataan itu ditambah, “tidak mempunyai sebarang justifikasi selain cuba melemahkan keupayaan Tentera Darat Arab Syria dan sekutunya dalam medan melawan keganasan.”

Sementara itu di AS, Speaker Dewan Perwakilan Republikan Mike Johnson mengkritik Biden kerana dasar luar negaranya yang lemah, dengan mencadangkan bahawa ia mengambil masa selama seminggu bagi pihak Putih untuk bertindak balas terhadap serangan di Jordan. Beliau menyatakan bahawa pentadbiran “menggerun dan menyalurkan isyarat berlebihan,” berbanding “tindak balas yang jelas dan kuat,” mengurangkan keupayaan Washington untuk bertindak balas terhadap Iran.

Ahli Kongres Republikan Marjorie Taylor Greene juga menuduh Biden mengikuti dasar luar negara yang gagal. Beliau menyatakan bahawa di bawah presiden semasa, pasukan tentera tersebar terlalu tipis di seluruh dunia, menjadikan mereka terdedah kepada serangan sementara masalah di rumah, termasuk “pengganas, kartel, penjenayah menyerbu negara kita,” telah diabaikan sepenuhnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.