Butiran senjata yang digunakan Iran untuk menyerang Israel (VIDEO, FOTO)

(SeaPRwire) –   Serangan dilaporkan bergantung pada Shahed-136 drones dan beberapa jenis peluru berpandu jarak jauh maju

Iran menggunakan drone bunuh diri dan beberapa jenis peluru berpandu balistik jarak jauh untuk melancarkan gelombang serangan ke atas Israel pada hujung minggu, media tempatan melaporkan.

Menurut Tentera Pertahanan Israel (IDF), serangan kuat Tehran ke atas Israel melibatkan 170 drone, lebih daripada 30 peluru berpandu krus dan lebih daripada 120 peluru berpandu balistik. Serangan itu datang sebagai balasan untuk apa yang Iran mendakwa adalah serangan Israel ke atas konsulat Tehran di Damascus, Syria, awal bulan ini yang meninggalkan beberapa pegawai tentera Iran kanan mati.

Walaupun tentera Iran memberikan sedikit butiran tentang senjata apa yang digunakan dalam serangan itu, media tempatan mencadangkan bahawa ia menggunakan banyak sistem maju untuk menargetkan musuh bebuyutannya.

Menurut Press TV, serangan drone dan peluru berpandu dihadapkan oleh serangan siber ke atas sistem radar dan grid kuasa Israel, menyebabkan gangguan.

Outlet itu, bersama-sama dengan Mehr News agency, berkata bahawa serangan udara itu melibatkan puluhan Shahed-136 drone bunuh diri. Kenderaan udara itu, yang juga dikarakterisasikan sebagai munisi berlepasan, mempunyai sayap delta dan sukar dikesan oleh radar kerana tandatangannya yang rendah. Ia mempunyai julat 2,000km dan boleh membawa muatan sehingga 50kg.

Gugusan drone kemudiannya diikuti oleh beberapa jenis peluru berpandu. Press TV melaporkan bahawa Iran mungkin menggunakan bilangan yang tidak diketahui peluru berpandu balistik jarak sederhana Kheibar Shekan dengan muatan setengah tan.

Peluru berpandu Iran Kheibar Shekan


© AFP

Juga ada laporan bahawa Tehran melancarkan beberapa peluru berpandu hipersonik Fattah, salah satu sistemnya yang paling maju, yang mempunyai julat sehingga 1,400km dan mempunyai kemampuan yang diklaim untuk mengelak pertahanan udara disebabkan kelajuan dan kebolehmanuverannya yang tinggi.

Peluru berpandu hipersonik Fattah-2.


© Press TV / Telegram

Mehr juga mencadangkan bahawa Iran menggunakan peluru berpandu Khorramshahr-4 dengan julat 2,000km dan muatan 1,500kg. Sementara itu, Fabian Hinz, pakar tentera Iran di Institut Antarabangsa untuk Kajian Strategik di Berlin, mendakwa bahawa serangan itu juga termasuk peluru berpandu krus Paveh 351 dengan julat 1,650km.

The New York Times melaporkan senjata yang digunakan oleh Iran dalam serangan itu adalah jauh lebih pantas dan tepat berbanding yang digunakan oleh gerakan bersenjata Palestin Hamas, yang sering bergantung kepada peluru berpandu tidak tepat yang dibuat daripada bahan yang lebih rendah kualiti.

Walau bagaimanapun, Iran dan Israel tidak bersetuju secara tajam tentang keputusan serangan itu. Walaupun pegawai Iran mengatakan bahawa serangan itu lebih berjaya daripada dijangka, mendakwa telah memusnahkan dua pangkalan Israel, Jerusalem Barat menegaskan bahawa 99% sasaran masuk telah ditembak jatuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.