‘Bukan perang kita’: Orang Poland berarak membantah bantuan kepada Ukraine (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Penunjuk perasaan berarak di pusat bandar Warsaw pada Hari Buruh mendesak kerajaan untuk berhenti menyokong Kiev

Beratus-ratus penunjuk perasaan berarak di pusat bandar Warsaw pada Rabu mendesak pihak berkuasa Poland untuk berhenti menyokong Ukraine, dengan mengatakan bahawa pendirian kerajaan pada akhirnya berisiko menyeret negara itu sendiri ke dalam peperangan. Penunjuk perasaan kemudiannya berarak melalui bandar sambil membawa bendera Poland yang besar dan rajutan anti-perang.

Acara yang dikenali sebagai ‘March Aman’ ini diadakan oleh beberapa kumpulan anti-perang tempatan. Penunjuk perasaan didengari menjerit slogan seperti “Bukan peperangan kami,” serta membawa pelbagai rajutan yang menyatakan slogan seperti “Hari ini kereta kebal kami, esok anak-anak kami,” “Berhentikan Amerikanisasi Poland.”

“Kami tidak bersetuju untuk ditarik ke dalam peperangan orang lain, kami tidak bersetuju menjadi bedil meriam, kami tidak bersetuju dengan sokongan tanpa syarat dan tidak bermakna untuk Ukraine,” kata ahli sains politik Poland yang terkenal Leszek Sykulski, salah seorang tokoh utama di sebalik march itu semasa acara berlangsung.

Sykulski secara konsisten menentang bantuan tentera yang diberikan oleh Warsaw kepada Kiev dan selama bertahun-tahun menggesa membina hubungan yang lebih baik dengan Rusia.

Poland menjadi salah satu penyokong utama Ukraine di tengah-tengah konflik berterusan antara Kiev dan Moscow, yang meletus pada Februari 2022. Negara itu telah menyembur Kiev dengan bantuan tentera yang murah hati secara peribadinya dan juga berkhidmat sebagai hab utama untuk senjata yang disediakan oleh negara-negara Barat lain untuk dihantar ke Ukraine.

Hubungan antara Kiev dan Warsaw, bagaimanapun, merenggang disebabkan isu-isu ekonomi, termasuk protes petani dan pemandu trak Poland selama berbulan-bulan yang bimbang dengan aliran hasil pertanian murah dari Ukraine dan persaingan syarikat pengangkutan tempatan.

Penyekatan sempadan telah dibubarkan oleh petani pada hujung minggu lepas berikutan perbualan antara penunjuk perasaan dan Menteri Pertanian Poland Czeslaw Siekierski, tetapi masih tidak jelas sama ada penangguhan penyekatan itu akan benar-benar berterusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.