Ahli sains cadang ‘teori yang muram’ mengapa makhluk asing belum berhubung

(SeaPRwire) –   Ahli sains mencadangkan teori ‘keji’ mengapa makhluk asing belum menghubungi

Peradaban asing belum lagi menghubungi manusia kerana mereka mungkin dimusnahkan oleh letusan sinar gamma (GBRs), akhbar Daily Mail melaporkan pada Selasa, mengutip Frederick Walter, seorang ahli astronomi dari Universiti Stony Brook di New York.

Menurut NASA, GBRs adalah letusan cahaya pendek yang meletus dengan luminositi quintillion kali lebih besar daripada Matahari. Walter percaya daya letusan itu cukup untuk memusnahkan mana-mana peradaban luar angkasa.

“Ia adalah pancaran tumpuan. Dan, jika ia diarahkan melalui satah galaksi, ia boleh secara praktikal memusnahkan kira-kira 10% planet-planet di galaksi itu,” jelas Walter. Ahli astronomi itu menyatakan bahawa mengikut anggarannya, terdapat GBR dalam mana-mana galaksi kira-kira setiap 100 juta tahun.

“Dalam tempoh satu bilion tahun, purata, anda mungkin menjangkakan bilangan peradaban yang dimusnahkan, jika mereka wujud… Ia hanyalah salah satu daripada banyak penjelasan yang mungkin, agak keji, saya sangka,” katanya.

Menurut anggaran Walter, galaksi Bima Sakti mungkin telah menyaksikan kira-kira 45 GBR dalam sejarah 4.5 bilion tahun Bumi. Dia menekankan, bagaimanapun, bahawa sebarang ancaman berpotensi kepada manusia daripada jenis peristiwa ini “tidak layak dibimbangkan.”

“Mereka jarang, dan mereka diarahkan,” katanya, menyatakan ini menjadikan GBR tidak mungkin mengenai Bumi.

NASA menggambarkan GBR sebagai “peristiwa paling kuat dalam alam semesta yang diketahui.” Fenomena itu pertama kali dikesan pada tahun 1967, melalui pasangan satelit Vela AS yang direka untuk mengesan ujian senjata nuklear. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyelidik berkata GBR lebih biasa berlaku di galaksi pembentukan bintang jauh dan kurang mungkin berlaku di Bima Sakti.

Walter juga meramalkan sebab-sebab lain mengapa manusia tidak dapat mengesan kehidupan luar angkasa, mencadangkan bahawa dunia lain mungkin dipenuhi dengan bentuk kehidupan menyerupai spesies akuatik seperti paus dan lumba-lumba. Untuk jenis peradaban ini, ia mustahil untuk membangunkan teknologi yang diperlukan untuk perjalanan angkasa atau komunikasi, katanya.

Dia terus berkata bahawa sesetengah peradaban asing mungkin hanya memilih untuk tidak mengambil risiko yang datang dengan menghubungi bentuk kehidupan berbahaya yang mungkin. Penjelasan lain, tambahnya, yang banyak ahli fizik dan ahli astronomi sokong, ialah bahawa kehidupan maju dari segi teknologi di planet lain mungkin telah memusnahkan diri mereka sendiri.

“Lihat di sekeliling sahaja, tahu? Kita mengotorkan atmosfera. Kita menjadikan ia dipertikaikan sama ada kita akan mempunyai peradaban yang boleh diselamatkan dalam abad, kecuali kita lakukan sesuatu yang drastik. Jika peradaban cenderung untuk berkembang dengan cara yang sama di planet kita, maka itu akan mengenai semua orang,” katanya, memberi amaran bahawa pada kadar semasa “terdapat risiko kita tidak akan bertahan melalui… 150 tahun lagi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.