Britain merancang serbuan pengusiran besar-besaran – media

(SeaPRwire) –   Pusat-pusat tahanan telah dilaporkan disediakan untuk menahan pendatang haram sebelum mereka diterbangkan ke Rwanda

Pejabat Rumah UK akan melancarkan serbuan seluruh negara untuk menahan pendatang haram menjelang pengusiran mereka ke Rwanda, lapor The Guardian pada hari Ahad. Operasi itu datang selepas parlimen meluluskan rang undang-undang yang membenarkan skim itu berjalan.

Dalam tempoh dua minggu, pegawai undang-undang akan menahan migran di mesyuarat perkhidmatan imigresen dan pendengaran ikat jamin, dan dalam serbuan kejutan merata negara, sumber akhbar itu mendakwa. Mereka yang ditangkap akan ditempatkan di pusat-pusat tahanan khas sebelum penerbangan pertama ke Rwanda lebih awal musim panas ini, mereka tambah.

Pejabat Rumah UK tidak mengesahkan apa-apa butiran operasi itu, tetapi memberitahu The Guardian bahawa rancangan pengusiran kerajaan yang berambisi itu pasti akan “termasuk menahan orang dalam persiapan untuk penerbangan pertama, yang dijadualkan berlepas ke Rwanda dalam tempoh 10 hingga 12 minggu.”

Britain telah menandatangani perjanjian lima tahun dengan Rwanda pada April 2022 bagi pemohon suaka yang memasuki negara secara haram untuk dihantar ke negara Afrika itu sementara tuntutan mereka diproses. Walau bagaimanapun, Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR) campur tangan untuk menghalang penerbangan pengusiran pertama dua bulan kemudian, dan Mahkamah Agung UK mengisytiharkan skim itu tidak sah pada November lalu.

Awal minggu ini, parlimen meluluskan Akta Keselamatan Rwanda, yang memberikan rangka kerja undang-undang bagi penerbangan untuk bermula.

NGO pro-imigresen pasti akan mengemukakan bantahan undang-undang terhadap tahanan, dan aktivis akan menganjurkan protes di beberapa kawasan, mereka beritahu The Guardian. Ketua Eksekutif Majlis Pelarian Enver Solomon berkata bahawa rancangan itu “tidak manusiawi” dan akan menyebabkan “kekeliruan dan kesengsaraan manusia” dalam komuniti pendatang.

Britain telah menyaksikan lonjakan besar pendatang haram memasuki negara itu melalui bot dari benua Eropah dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Perdana Menteri Rishi Sunak telah menjadikan “menghentikan bot” sebagai janji utama sejak mengambil alih jawatan pada 2022, tetapi kerajaannya yang Konservatif sehingga kini gagal menangani masalah itu. Menurut angka kerajaan terbaru, 7,167 orang tiba melalui ‘bot kecil’ dalam empat bulan pertama tahun ini, rekod tertinggi sepanjang tempoh itu dan peningkatan lebih 1,400 berbanding tempoh Januari hingga April tahun lalu.

Sejak pelulusan Akta Keselamatan Rwanda, bagaimanapun, pendatang haram sudah mula meninggalkan UK beramai-ramai, menurut Timbalan Perdana Menteri Ireland Micheal Martin minggu ini. Menurut Martin, pendatang itu memanfaatkan sempadan Utara Ireland terbuka UK untuk memasuki Republik Ireland dan mengemukakan tuntutan suaka baharu di sana.

Dengan lebih 80% pemohon suaka baru-baru ini memasuki Ireland dari Utara Ireland, Menteri Keadilan Ireland Helen McEntee telah berjanji untuk merangka “undang-undang kecemasan” minggu depan untuk “secara berkesan mengembalikan orang ke UK.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.