AS membeli pesawat perang lama dari bekas republik Soviet – media

(SeaPRwire) –   Washington dilaporkan membeli 81 pesawat dari bekas republik Soviet – Kazakhstan dengan harga purata kurang daripada $19,000 setiap pesawat

Kerajaan Amerika Syarikat dilaporkan membeli kebanyakan pesawat perang era Soviet yang telah pun tidak digunakan dalam lelongan terkini oleh Kazakhstan, mungkin untuk digunakan oleh pasukan Kiev dalam konflik Rusia-Ukraine.

Washington merupakan pembida yang berjaya untuk 81 daripada 117 pesawat, membelinya “melalui entiti luar pesisir” dengan jumlah gabungan $1.5 juta, lapor pada Ahad. Laporan itu tidak memberikan perincian berapa banyak pesawat setiap jenis yang diperolehi, tetapi ia menyatakan pembelian itu termasuk pesawat pejuang MiG-29, pesawat pengebom MiG-27 dan pesawat pengebom Su-24.

Kazakhstan juga menawarkan pesawat intersepsi MiG-31 dalam lelongan itu. Semua pesawat disenaraikan dalam keadaan “tidak boleh digunakan,” mengikut laporan itu, dan kos untuk mengemas kini mereka dianggap tidak ekonomik. Pesawat pejuang, yang dibina pada tahun 1970-an dan 1980-an, telah pun ditarik balik di bawah program pengmodenan tentera Kazakhstan.

Purata kos unit yang dibayar oleh Amerika Syarikat adalah kurang daripada $19,000. Sebenarnya, seluruh armada 81 buah pesawat itu hanya menelan kos sekitar sepuluh buah peluru berpandu udara ke permukaan AGM-114 Hellfire, salah satu peluru berpandu udara ke permukaan yang biasa digunakan oleh kapal terbang dan drone Amerika Syarikat.

Pegawai Amerika Syarikat tidak mengisytiharkan bagaimana pesawat Kazakhstan yang telah pun tidak digunakan akan digunakan, kata Kiev Post. “Spekulasi telah berkembang bahawa – kerana jenis pesawat itu semuanya masih digunakan oleh Ukraine – ia kemungkinan akan dipindahkan ke Kiev pada suatu hari nanti.” Jika berlaku, kata akhbar itu, pasukan Ukraine kemungkinan akan menyahpasang pesawat itu untuk bekalan ganti atau menggunakannya sebagai pesawat tiruan di lapangan terbang.

Kazakhstan, yang secara sejarah merupakan sekutu Rusia, semakin banyak berhubung dengan negara-negara Barat sejak krisis Ukraine bermula pada Februari 2022. Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev menjemput lawatan Menteri Luar UK David Cameron ke Astana awal bulan ini. Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken membuat lawatan ke Astana tahun lepas untuk berbincang dengan pemimpin Asia Tengah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.