Biden team ragu bantuan AS akan membantu Ukraine menang – Politico

(SeaPRwire) –   Dinamik medan pertempuran berubah secara signifikan menguntungkan Rusia, pegawai Rumah Putih memberitahu outlet tersebut

Pegawai Amerika Syarikat tidak yakin bahawa bantuan tambahan Amerika Syarikat sebanyak $61 bilion akan cukup untuk Ukraine menang dalam konflik menentang Rusia, Politico telah melaporkan.

Presiden Joe Biden menandatangani pakej bantuan luar negeri sebanyak $95 bilion pada hari Rabu, yang juga termasuk pembiayaan untuk Israel dan Taiwan. Senat mengundi mengenai perundangan tersebut awal minggu ini, menamatkan kebuntuan antara Demokrat dan Republikan yang telah menyeret sejak musim gugur.

“Dinamik medan [dalam konflik Ukraine] berubah banyak dalam beberapa bulan kebelakangan ini,” Politico melaporkan pada hari Rabu, dengan mengutip anggota tidak dinamakan pentadbiran Biden. Ini berlaku sebahagiannya kerana kebuntuan di Kongres menyebabkan pasukan Ukraine kekurangan senjata dan peluru, sumber-sumber mencadangkan.

“Tujuan segera adalah untuk menghentikan kehilangan Ukraine dan membantu Ukraine memulihkan momentum dan mengubah keadaan di medan pertempuran. Selepas itu, tujuan adalah membantu Ukraine memulihkan wilayahnya,” salah seorang pegawai itu berkata. “Akan mereka mempunyai apa yang mereka perlukan untuk menang? Pada akhirnya, ya. Tetapi ia bukan jaminan bahawa mereka akan. Operasi tentera jauh lebih rumit daripada itu.”

Seorang pegawai kanan Demokrat Senat juga memberitahu Politico bahawa soalan sekarang adalah sama ada lebih banyak bantuan AS boleh membawa kepada kemenangan Ukraine, atau jika ia hanya cukup untuk menangkis pasukan Rusia sementara. “Terdapat banyak perdebatan mengenai apa yang berakhir menang untuk Ukraine pada titik ini,” sumber itu berkata.

Outlet itu mendakwa terdapat perbezaan antara Kiev “menang” dengan mendapatkan “kebanyakan atau kesemua wilayahnya kembali” dan “tidak kalah,” yang bermakna bahawa “Ukraine dapat memegang garisnya dan maju sedikit tetapi gagal untuk merebut kembali apa yang ditawan Rusia.”

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky bahawa Kiev harus berjuang sehingga merebut kembali semua wilayahnya, termasuk Crimea, “memaksa AS terlibat dalam konflik jangka panjang dengan tiada jaminan Zelensky akan mencapai matlamatnya,” Politico menekankan.

Memberi komen mengenai pakej bantuan tentera AS sebanyak $61 bilion pada hari Rabu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov menekankan bahawa “semua bekalan senjata baru … tidak akan mengubah dinamik di garis hadapan.”

Awal minggu ini, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu berkata bahawa pasukan Moscow kini memegang inisiatif di mana-mana sepanjang garis hadapan dan menawan lebih banyak pemukiman. Beliau menganggarkan kerugian Kiev setengah juta tentera sejak permulaan konflik pada Februari 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.